Despre conflicte adolescentine şi incinerare; ce trecem sub tăcere

7 noiembrie 2018   Dileme on-line

Documentary Mondays şi Fiction Tuesday continuă proiecţiile săptămînale cu documentarul Beyond Clueless (2014) şi comedia horror The Cremator (1969). Un nou început de săptămînă cu filme la Centrul Ceh – luni, 12 noiembrie şi marţi, 13 noiembrie, de la ora 20.

Documentarul Beyond Clueless prezintă o analiză complexă a tipologiei de film ce are ca public ţintă adolescenţii. Avînd o abordare nouă asupra filmelor ce au devenit emblematice în anii '90, documentarul oferă o analiză retrospectivă asupra evoluției actorilor pe care aceste roluri i-au consacrat. Cu o structură ce înglobează peste 200 de filme de acest fel, Beyond Clueless explorează teme precum sexualitatea, violenţa şi ierarhiile sociale, sub forma unui film eseu, divizat în cinci capitole: Fitting In, Acting Out, Losing Yourself, Toeing the Line și Moving On. Charlie Lyne, fiind nu doar regizorul ci şi scenaristul, monteurul şi producătorul filmului, reuşeşte astfel să demaşte regulile şi stereotipurile ce guvernează viaţa adolescenţilor în perioada liceului. Puteţi citi un interviu cu Lyne aici.

The Cremator, filmul realizat de Juraj Herz, prezintă povestea lui Karel Kopfrkingl, angajat al unui crematoriu, ce percepe cremațiunea ca metodă revelatoare de salvare a lumii. Contextul în care acțiunea filmului se desfășoară este Cehoslovacia, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Datorită magnitudinii tragediei evenimentelor din timpul războiului, abordarea umoristică a unui asemenea subiect face din The Cremator un film atipic și intrigant. Dacă sînteţi curioşi de ce The Cremator a fost interzis timp de 20 de ani în Cehoslovacia, nu rataţi această proiecţie.  

Ca de fiecare dată, Centrul Ceh aduce filme nu doar cu scopul divertismentului, ci şi pentru a oferi perspective diferite asupra unei problematici sau alteia. În timp ce Beyond Clueless analizează filmele destinate adolescenţilor identificînd elemente universal valabile, The Cremator ironizează modul bolnav de gîndire al unor oameni aflați în poziții de putere, ce a dus la una dintre cele mai mari tragedii ale lumii.

Fie că preferaţi un documentar eseu care să vă amintească de adolescenţă (dacă nu sînteţi încă acolo), sau o abordare umoristică a unor fapte istorice tragice incontestabile, Centrul Ceh vă aşteaptă cu cele două proiecţii la ediţia de săptămîna viitoare a Documentary Mondays şi Fiction Tuesday. Intrarea este liberă şi berea din partea casei.

Mai multe