Despre buna tradiție și prostul obicei. Conferințele Dilema veche, Cluj-Napoca, 15-17 oct. 2020

1 octombrie 2020   Dileme on-line

Între 15 și 17 octombrie 2020, vor avea loc la Cluj-Napoca Conferințele Dilema veche, organizate de revista Dilema veche și Grupul pentru Management și Mediere Culturală, cu susținerea Consiliului local și a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Conferințele Dilema veche au debutat cu mare succes la Arad anul trecut, continuînd tradiția Festivalului de științe umaniste, și se dezvoltă începînd din acest an, devenind un proiect itinerant. Pentru noi, este o mare bucurie să le organizăm la Cluj-Napoca, cel mai important centru cultural al Transilvaniei, unde gazdă ne va fi Universitatea Babeș-Bolyai.

Tema ediției clujene a Conferințelor Dilema veche este „Buna tradiție și prostul obicei. Despre ce vorbim atunci cînd nu ne mai înțelegem”. Motivația acestei teme, pe care o socotim extrem de actuală, este următoarea:

„În vremuri complicate și schimbătoare, cum sînt cele pe care le trăim, confruntarea dintre nou și vechi, dintre temeinic și experimental, are loc pe un teren minat de confuzie. Ne credem adesea apărători curajoși ai unei venerabile tradiții - și sîntem poate doar niște snobi înțepeniți într-o altă modă. Sau ne imaginăm că sîntem generația care ridică stindardul abandonat al luptei pentru demnitatea umană - și în realitate nu sîntem decît un nou val de vandali. Cînd dărîmăm o statuie pentru a face uitat un obicei barbar, știm noi oare că e o barbarie să citești istoria în sens invers? Dar cînd apărăm aceeași statuie, sîntem oare atenți la fisurile din soclu sau doar la cele din argumentația generației furioase?

Și, în definitiv, ce riscăm fiecare stînd la umbra unor statui - care acum se clatină sau, dimpotrivă, se înalță din nou? Ce riscă azi un apărător al bunei rînduieli - adică un adept al schimbărilor cu risc și dezordine minime - atunci cînd se opune subversivelor, flamboaiantelor, scandaloaselor ori chiar periculoaselor noi obiceiuri? Dar un activist al schimbării ce riscă de fapt - căci lui îi place să creadă că riscă tot - atunci cînd îmbrățișează una dintre cauzele propovăduite nu de voci în pustiu, ci scandate, cu voie de la stăpînire, de mulțimi în stradă și online?

Boieri și golani, cuvinte care au produs la noi confuzie: am reușit să facem din primul insultă și din al doilea laudă. Nu ne propunem acum, după ani și ani, o reclarificare a termenilor - ei au făcut istorie și au creat clișee. Dar ne dăm bine seama că trăim un timp în care multe lucruri și idei se limpezesc. Și ni se pare important să păstrăm bunul obicei de a sta de vorbă despre ele.”

Invitații confirmați ai ediției clujene a Conferințelor Dilema veche sînt, în ordine alfabetică: Alexander Baumgarten, Ruxandra Cesereanu, Marius Chivu, Andrei Cornea, Daniel David, Dana Jalobeanu, Adrian Papahagi, Horia-Roman Patapievici și Sever Voinescu.

Momentele principale ale programului și locurile de desfășurare sînt următoarele:

Joi, 15 octombrie, Auditorium Maximum

ora 18.00 Adrian Papahagi în dialog cu Sever Voinescu

ora 19.30 Ruxandra Cesereanu în dialog cu Marius Chivu

Vineri, 16 octombrie, Aula Magna a UBB

ora 18.00 Dana Jalobeanu și Alexander Baumgarten, într-un dialog moderat de Sever Voinescu

ora 19.30 Andrei Cornea, conferință

Sîmbătă, 17 octombrie, Auditorium Maximum

ora 18.00 Daniel David în dialog cu Sever Voinescu

ora 19.30 Horia-Roman Patapievici, conferință

Programul conferințelor va mai cuprinde și prezentări de carte, întîlniri ale redactorilor Dilema veche cu publicul foarte tînăr, dezbateri etc., într-un format și în condiții de desfășurare comunicate din timp de către organizatori.

Conferințele Dilema veche sînt organizate de Grupul pentru Management și Mediere Culturală și revista Dilema veche.

Finanțatori principali: Consiliul local și Primăria Municipiului Cluj-Napoca

Cu sprijinul: Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filosofie, Star UBB, Visit Cluj

Parteneri: E.ON, Furnissa – echipament didactic, Autonom

*Fotografiile care ilustrează acest material sînt realizate la prima ediție a Conferințelor Dilema veche, Arad 2019.

Mai multe