Depresia: semne, simptome și cauze

15 februarie 2024   Dileme on-line

Într-o eră în care stresul reprezintă o problemă cu care tot mai multe persoane se confruntă, depresia este, la rîndul său, o boală foarte des întîlnită printre persoane de toate vîrstele. 

Aceasta poate fi considerată chiar boala acestui secol și reprezintă, totodată, o foarte mare provocare pentru toate persoanele care întîmpină această boală.

Pentru persoanele care se întreabă ce este depresia, am decis scrierea acestui articol în care vom prezenta semnele, simptomele și mai ales cauzele care duc la apariția acestei probleme de sănătate.

În cazul în care și tu vrei să afli mai multe informații despre stres, articolul nostru îți va fi de ajutor. Iată tot ce trebuie să știi pe această temă:

Semnele și simptomele depresiei

Uneori, depresia poate fi dificil de diagnosticat așa că dacă ești de părere că și tu întîmpini această problemă, este important ca mai întîi să afli care sînt semnele și simptomele sale. 

Odată descoperite aceste simptome, vei ști că trebuie să faci următorul pas: descoperirea cauzelor. Pînă atunci, să aflăm care sînt cele mai importante semne care ar putea arăta prezența depresiei:

Lipsa energiei

În mod obișnuit, marea majoritate a persoanelor care suferă de depresie nu au energie și se simt adesea epuizate. Acestora le este deseori imposibil să ducă la bun sfîrșit sarcinile de zi cu zi, ceea ce reprezintă o foarte mare problemă care le afectează în mod considerabil viața de zi cu zi.

Stare de spirit proastă

Studiile arată că persoanele care suferă de depresie prezintă o stare de spirit tristă iar interesul pentru lucruri plăcute dispare cu desăvîrșire. Cu cît starea de spirit proastă este mai lungă, cu atît mai mult cresc și șansele ca persoana respectivă să sufere de depresie.

De asemenea, în cazul în care nu mai există interes pentru activitățile care odinioară erau plăcute, atunci acesta ar putea fi un alt semn al depresiei.

Imposibilitatea de concentrare

Un alt semn al prezenței depresiei este imposibilitatea de concentrare. Atunci cînd suferi de depresie, îți va fi foarte dificil să te concentrezi și să iei decizii. În acest fel, problemele la locul de muncă nu vor întîrzia să apară.

Probleme cu somnul

Depresia poate fi o cauză pentru somnul de foarte proastă calitate (insomnie)

Persoanele care au această problemă pot avea insomnii însă sînt și cazuri în care persoanele suferinde dorm mai mult decît este necesar. 

Izolare socială

Cel mai adesea, persoanele care suferă de depresie evită cît se poate de mult contactul social, preferînd să se auto-izoleze. 

Această tendință apare deoarece persoanelor depresive le este destul de greu să creeze conexiuni sau să comunice cu cei din jurul lor.

Probleme cu apetitul și greutatea

În final, un alt semn ce ar putea arăta prezența depresiei este legat de apetitul pentru mîncare. Acesta poate fi prea mare sau prea mic, iar efectele vor fi imediat resimțite și pe cîntar. 

În cazul în care greutatea ta a suferit modificări vizibile în ultima perioadă, este destul de probabil ca depresia să fie un factor.

Cauzele depresiei

Acum că am aflat care sînt semnele și simptomele depresiei, să descoperim și cauzele care duc la prezența acestei probleme!

Există numeroase cauze care pot duce la dezvoltarea depresiei, însă dintre cele mai comune cauze, extragem următoarele:

  • Stresul. Așa cum spuneam și la începutul acestui articol, stresul poate duce la prezența depresiei. Prin urmare, trebuie să cauți metode pentru gestionarea stresului, întocmai pentru ca această problemă să nu apară și în viața ta.
  • Traumele. Evenimentele de viață stresante pot cauza, la rîndul lor, dezvoltarea depresiei.
  • Factori genetici. Specialiștii spun despre depresie că poate fi cauzată și de factori genetici, caz în care nu există prea multe lucruri de făcut pentru a evita această problemă.
  • Problemele de sănătate fizică. Deseori, o problemă poate cauza dezvoltarea și mai multor probleme. Este valabil și în cazul depresiei, care poate fi cauzată de anumite probleme de sănătate fizică, care în mod obișnuit îți afectează destul de mult starea de spirit. 
  • Obiceiurile nesănătoase. Alcoolul și drogurile pot cauza și ele depresie, așa că ar trebui să le eviți cît se poate de mult.

Acesta a fost articolul nostru despre semnele, simptomele și cauzele depresiei. Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.

Mai multe