Depresia ar putea fi diagnosticată cu ajutorul inteligenței artificiale

4 aprilie 2017   Dileme on-line

Depresia este dificil de diagnosticat și prezis, însă sistemele de învățare automată ar putea identifica persoanele care sînt predispuse acestei afecțiuni.

Depresia este o afecțiune mentală care afectează un procent tot mai mare al populației, fiind cauza principală a dizabilității persoanelor cu vîrsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. Iar un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Texas, va face posibilă detectarea din timp a simptomelor afecțiunii, conform Digital Trends.

Munca specialiștilor se axează pe antrenarea unei mașinării care dispune de un sistem de inteligență artificială să detecteze un tipar care să îi permită să realizeze predicții cu privire la starea mentală a cuiva, identificînd, în acest mod, depresia și anxietatea.

Aceasta este o descoperire care se va dovedi a fi utilă, putînd răspunde unei întrebări presante pentru cercetători: dacă este posibil să detectezi afecțiunile mentale prin explorarea relației dintre structura cerebrală, așa cum apare ea în datele de neuroimagistică, și funcțiile creierului.

Pînă în acest moment, sistemul conceput de cercetători a reușit să detecteze cu 75% precizie pacienții care sufereau de o problemă mentală. Aceștia s-au folosit de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) și de algoritmi de învățare automată. Pe baza celor două procedee, specialiștii au reușit să analizeze datele despre starea cerebrală a 52 de pacienți care sufereau de depresie, comparîndu-le informațiile acumulate despre 42 de pacienți sănătoși.

În continuare, cercetătorii își propun să îmbunătățească algoritmul, folosindu-se de supercalculatorul Stampede, iar acest lucru le va permite să extindă studiul și să includă date despre sute de voluntari care au fost diagnosticați cu depresie, anxietate și alte afecțiuni mentale.

Algoritmii de învățare automată sînt un sistem cheie în dibuirea răspunsurilor cu privire la simptomele depresiei, și asta pentru că le permite specialiștilor să analizeze o multitudine de date dintr-un singur foc – poți introduce în sistem numeroase date IRM și rezultate ale testărilor comportamentale, iar algoritmii le vor clasifica.

Speranța cercetătorilor este că această analiză va fi cît mai precisă și că le va permite să realizeze predicții cu privire la starea mentală a unei persoane. Deși rezultatele actuale par promițătoare, o să dureze ceva timp pînă cînd clinicienii se vor putea folosi de o asemenea tehnologie.

Articol preluat de pe playtech.ro

Mai multe