Deja ne e dor de ea
„Marilyn Monroe era zeiţa sexului, Grace Kelly – regina de gheaţă, Audrey Hepburn – eterna ştrengăriţă. Miss Taylor era frumuseţea întruchipată. După cum a spus regizorul George Stevens cînd a ales-o pentru filmul A Place in the Sun, rolul era cel al unei «fete frumoase într-un Cadillac galben, decapotabil, pe care oricare tînăr american, mai devreme sau mai tîrziu, crede că o va lua de soţie»”. De altfel, Elizabeth Taylor a devenit soţie, în realitate, de 8 ori. Într-un articol cuprinzător, The New York Times face o incursiune în viaţa actriţei.
Elizabeth Taylor Hilton Wilding Todd Fisher Burton Burton Warner Fortensky – actriţa „cu ochii violeţi”, al cărei nume se confunda cu glamour-ul Hollywood-ului – a murit miercuri, 23 martie 2011, în Los Angeles, la vîrsta de 79 de ani, din cauza unei insuficienţe cardiace.
Actriţa – născută în Londra, pe 27 februarie 1932 – a debutat pe marele ecran la 10 ani şi a avut o carieră de aproape 70 de ani, în care a jucat în peste 50 de filme, precum National Velvet (1943); A Place in the Sun (1951) – alături de Montgomery Clift; Giant (1956) – cu Rock Hudson şi James Dean; Cat on a Hot Tin Roof (1958) – cu Paul Newman; Butterfield 8 (1960) – pentru care ia primul Oscar la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal; Cleopatra (1963) – pentru care a devenit prima actriţă plătită cu 1 milion de dolari, (filmul a costat la acea vreme 40 de milioane de dolari, aducînd 20th Century Fox în pragul falimentului), şi unde l-a cunoscut, pe platourile de filmare, pe Richard Burton – cel ce avea să-i devină soţ de două ori; Who’s Afraid of Virginia Woolf (1966) – ecranizarea piesei lui Edward Albee, pentru care suferă o transformare fizică importantă, se îngraşă 15 kg şi „îmbătrîneşte” cu 20 de ani, primind apoi al doilea Oscar.
Mai tîrziu începe să se implice în activismul social, folosindu-se de faima ei pentru a-i ajuta pe oameni. După moartea prietenului său Rock Hudson, ea pune bazele „Elizabeth Taylor AIDS Foundation” – o fundaţie dedicată luptei împotriva virusului HIV. De-a lungul timpului a ajutat la strîngerea a peste 100 de milioane de dolari în acest scop.
Elizabeth Rosemund Taylor este cunoscută, astfel, nu doar prin filmele sale, ci şi prin operele de caritate, linia de parfumuri cu numele ei, pasiunea pentru diamante, prietenia îndelungată cu Michael Jackson etc. Mai mult, pe 16 mai 2000, în cadrul unei ceremonii ţinute la Palatul Buckingham, actriţei i-a fost acordat titlul de „Comandor al Ordinului Imperiului Britanic” de către Regina Elisabeta a II-a, devenind Dame Elizabeth Taylor, dar rămînînd, de fapt, aceeaşi. Adică, după cum a declarat chiar ea, la vîrsta de 65 de ani, la emisiunea 20/20 de la postul ABC: „I’m not like anyone. I’m me”. (Nu sînt ca nimeni altcineva. Sînt eu.)