De unde vine expresia „Zarurile au fost aruncate"?

10 noiembrie 2023   Dileme on-line

Una dintre cele mai faimoase expresii din istoria omenirii, cunoscute la nivel global de atît de multe generații, apare enunțată pentru prima dată în opera marelui istoric roman Suetonius, care i-a atribuit-o lui Gaius Iulius Caesar. „Zarurile au fost aruncate" reprezintă traducerea presupusă sintagmei din limba latină – „Alea iacta est". Literalmente, traducerea ar fi însă „zarul a fost aruncat".

Oricine știe că această expresie are un înțeles metaforic, fiind sinonimă cu "soarta a decis" sau "nimeni nu poate schimba ceea ce este scris". Este enunțată inclusiv atunci cînd o hotărîre decisivă a fost adoptată, cînd nu se mai poate merge înapoi după o decizie poate dificilă. 

Expresia ar fi fost pronunțată se pare de conducător politic și general roman Iulius Cezar în ziua de 10 ianuarie 49 î.Hr., cînd și-a condus trupele peste rîul Rubicon, care constituia granița dintre Galia Cisalpină și Italia. Practic, acela a fost momentul de start al războiul civil împotriva lui Pompei, un moment istoric foarte important.

Există păreri conform cărora Iulius Cezar ar fi rostit renumita expresie în limba greacă, referire la o comedie a scriitorului grec Menandru, unul dintre autorii săi favoriți. Totuși, ținînd cont că el se adresa ostașilor săi, care cel mai probabil nu vorbeau limba greacă, este mai probabil ca întreg discursul să fi fost rostit în limba latină

Romanii și jocurile cu zaruri

Se cunoaște de altfel interesul oamenilor pentru jocuri cu zaruri, din cele mai vechi timpuri. Pentru romani, jocurile de noroc erau una dintre distracțiile favorite în timpul liber. Jocul cu zaruri ar putea avea originea chiar în Imperiul Roman. Soldații foloseau articulații de animale și se sculptau sub formă de cuburi, trecînd cîte un număr pe fiecare față. În cadrul jocului, se aruncau două sau chiar trei zaruri, iar scorul era mai bun cu cît suma numerelor indicate era mai mare. 

Zarurile sînt astăzi prezente în foarte multe jocuri de societate, de la table la jocurile din seria Monopoly. În mediul online, Dice & Roll și More Dice & Roll sînt două jocuri de sloturi EGT foarte apreciate, prezența zarurilor pe rolele unui video slot fiind o idee destul de originală. În plus, zarurile sînt simbolurile de top în joc, odată ce apar pe grilă declanșînd de regulă combinații cîștigătoare consistente.

„Zarul este aruncat" sau „Să fie aruncate zarurile"?

Iată traducerea relatării lui Suetoniu: "Cum stătea la îndoială, el văzu un semn. Dintr-odată i-a apărut o figură de statură foarte mare și puternică stînd așezată și jucîndu-se pe o trestie; și după ce se apropiaseră de el nu numai ciobanii ci și mulți dintre soldați, care își abandonaseră posturile, printre ei erau fiind și trîmbițași, apariția îi smulse unuia dintre ei trîmbița, se repezi în rîu și cîntînd o melodie războinică se îndreptă spre malul opus. Atunci Cezar exclamă: Să urmăm calea pe care ne-o arată zeii și spre care ne împing acțiunile nedrepte ale dușmanilor noștri. Zarul este aruncat".

Expresia lui Iulius Cezar a determinat multe dezbateri de-a lungul timpului. Charles T. Lewis și Charles Short, citîndu-i pe Casaubon și Ruhnk în A Latin Dictionary, sugerează că textul lui Suetonius trebuie citit Iacta alea esto - cu imperativul pe „esto" în loc de "est". În acest mod, traducerea ar fi „Să fie aruncate zarurile!”, ceea ce ar putea însemna mai degrabă „Să înceapă jocul!”.

Mai multe