De la viața în sălbăticie la cea de premianți școlari

31 octombrie 2017   Dileme on-line

Duminică, 5 noiembrie, echipa proiectului Acasă – The Film lansează cartea Acasă, la Muzeul Național de Artă Contemporană din București.

De la ora 19, Luiza Vasiliu (Scena9) va modera o discuție cu Ana-Maria Ciobanu (Decât o Revistă), Diana Oncioiu (Dela0.ro) și Radu Ciorniciuc (Casa Jurnalistului) despre modele de intervenție socială și dileme etice și profesionale în propria tranziție a jurnalistului (de la documentare la implicare).

Peste jumătate dintre copiii din România (51%) merg la culcare flămînzi, din cauza sărăciei care le limitează dreptul la creștere și dezvoltare fizică normală, arată un studiu realizat de World Vision România în 2016. Unsprezece dintre ei au crescut izolați de societate, în sălbăticia Parcului Național Văcărești. Acum, își prezintă povestea într-o carte care include fotografii realizate de ei în documentarea propriei tranziții la viața de premianți școlari.

În vara anului 2016, doi reporteri de la Casa Jurnalistului au început un reportaj despre Delta Văcărești, cel mai mare parc natural urban din Europa Continentală. Aici, într-o baracă improvizată, trăia familia Enache – 16 oameni, dintre care 11 copii – izolată în inima Bucureștiului, fără acces la utilități, educație sau medici. Reporterii au sfîrșit prin a derula o documentare pentru un film de lungmetraj – Acasă – The Film – și un proiect social care a strîns în jurul copiilor nenumărați voluntari și organizații umanitare.

„Am scris mult despre oameni marginalizați și motivele pentru care nu sînt ajutați. Faptul că am ieșit din zona noastră personală și profesională de confort – și am făcut lucrurile despre care am tot scris că nu se fac – ne-a ajutat să înțelegem mai bine cum putem ajuta lumea din jur. (…) Noi încercăm să demonstrăm că dacă există o punte solidă de comunicare între tabere (amărîți și autorități), lucrurile pot funcționa. Practic, asta vrem să arătăm cu proiectul Acasă. Că prăpastiile dintre oameni pot dispărea dacă învățăm să avem mai multă încredere unii în alții.” (jurnalistul Radu Ciorniciuc, într-un interviu pentru IQads)

Cartea Acasă, pe baza căreia se realizează și un film documentar, este deopotrivă un produs jurnalistic, artistic și social. Cuprinde un text documentat pe parcursului unui an despre povestea ieșită din comun a familiei Enache și o selecție de fotografii realizate de copii și de echipa de reporteri care le-a fost alături, prezentate sub forma unui album cu un design special. Profiturile încasate din vînzarea cărții vor fi direcționate către organizația care administrează fondurile pentru proiectul social „Acasă”, pentru susținerea noii vieți a copiilor.

Evenimentul de lansare este pregătit în parteneriat cu artiști și inițiative care oferă o experiență complexă și complementară pentru povestea din carte, pentru care MNAC își deschide special porțile duminică, începînd cu ora 13:

- expoziție interactivă cu fotografii din carte – prin aplicația de mobil „Acasă AR App” creată de Augmented Space Agency se pot urmări secvențe din filmul documentar inserate în imaginile din carte.

- DoR Shop – standul Decât o Revistă pentru cumpărarea cărții și a revistei

- loc de joacă cu elemente polisenzoriale PopUP Răspiua, distractive pentru toți copiii — gîndite și pentru cei cu deficiențe senzoriale, motorii sau cu afecțiuni din spectrul autist.
- Pavilionul Topophilia – o experiență imersivă în Parcul Natural Văcărești – expus pentru prima dată în România (construit de echipa Stardust Architects și susținut de OAR, a reprezentat România la conferința Uniunii Internaționale a Arhitecților din Seul 2017).
- video-mapping, în colaborare cu Aural Eye – ilustrație video a vieții copiilor în Delta Văcărești în oglindă cu viața la oraș, din prezent.

- Studio CRESC (concept de design care integrează plante vii) pregătesc cadouri pentru cei care cumpără cartea și idei de decor la locație

- cafenea & terasă – muzeul rămîne deschis publicului Acasă pînă la ora 22,30.

Cartea Acasă este o publicație editată de asociația Media DoR și a fost prezentată publicului în premieră în cadrul conferinței anuale The Power of Storytelling, organizată de Decât o Revistă.

„Acasă este una dintre cele mai frumoase povești pe care am sprijinit-o să iasă în lume în formă tipărită. Istoria din ultimul an a familiei Enache vorbește atît despre izolare și eșecul sistemelor cu care ne înconjurăm, cît și despre dragoste și schimbare. Faptul că ea e spusă în mare parte de fotografiile făcute de copii îi dau o intimitate și autenticitate rare.” (Cristian Lupșa, editor coordonator DoR)

Proiectul „Acasă” poate fi urmărit pe pagina de Facebook (https://goo.gl/t6eXhz), iar cartea poate fi cumpărată pentru moment doar online, din DoR Shop – tiraj limitat (https://goo.gl/PFxLBz).
Cei care doresc să facă donații suplimentare pentru copiii din Delta Văcărești (controale medicale, educație, chirie și multe alte nevoi) pot folosi acest cont:
Asociația Sens Pozitiv, Sediul social: Str. Rahmaninov nr. 46-48, Sector 2, București
Cont bancar: RO12 RZBR 0000 0600 0863 4050 Raiffeisen BANK, sucursala Moșilor.

Mai multe