De ce nu are România un proiect de ţară

8 iulie 2016   Dileme on-line

Guvernul a lansat săptămîna aceasta proiectul România competitivă. Se poate înțelege că acesta este parte a unui proiect de țară. Care au fost reacțiile? A urmat un val de critici, din diverse zone ale societății. Foarte puțini sînt cei care dau șanse proiectului și sînt mult mai mulți care îl ironizează sau îl critică înainte de a începe. Este foarte probabil ca România să nu aibă în următorii ani un proiect de țară.

Cine sînt cei deranjați? În primul rînd, politicienii. Tradițional, partidele politice și politicienii români sînt obișnuiți să își asume meritele și realizările, atunci cînd există. În numele acestei idei, în ultimii 25 de ani, au fost foarte rare cazurile în care proiectele au traversat guvernările, în care stînga și dreapta politică au convenit asupra unor teme și asupra unor măsuri minimale care să fie urmate indiferent de cine se află la guvernare.

În România interesul propriu este la putere. Pînă la un punct, lucrul este firesc. Dar clasa politică are în fişa postului obligaţia de avea în vedere interesul naţional şi de a acţiona în consecinţă. Însă, interesul naţional cerea construcţia de autostrăzi, realizarea cadastrului sau interconectarea bazelor de date ale instituţiilor publice. În dispreţul interesului cetăţenilor, politicienii şi administraţia nu au făcut nimic din toate acestea.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe