De ce băieții citesc mai puțin decît fetele?
Articolul din Le Nouvel Observateur pornește de la raportul publicat de curînd de un grup parlamentar britanic. Studiul a fost făcut în 226 de școli din Regatul Unit și a avut ca subiecți 21.000 de copii. Rezultatul: 62% dintre băieți preferă să se uite la televizor și nu să citescă în timp ce procentul fetelor cu aceleași preocupări este de 45%.
Pe de altă parte, băieților le e mai greu să găsescă cărțile care să le placă. Dar asta nu ține de motive biologice ale diferențeor dintre sexe, căci alte studii arată că băieții sînt la fel de capabili ca fetele să citească cărți complexe.
În spatele acestor statistici se ascund, însă, și alte realități. Studiul ia în calcul nu doar felul în care sistemul de învățămînt militează pentru lectură, dar și absența figurilor masculine în promovarea lecturii. În fața acestei lacune, comisia a făcut o serie de sugestii guvernului, în special să încurajeze tații să-i convingă pe fiii lor să citească. Altfel spus, să facă din lectură o activitate la fel de virilă ca aceea de a merge la stadion la un meci de fotbal pentru a-și încuraja echipa favorită.
Această comisie mai propune și să existe un fel de mentori ai lecturii care să se întîlnească în clase cu elevii și care să-i convingă pe aceștia că lectura nu e doar o activitate feminină.
Xavier Thomann, autorul articolului, crede că nu e nevoie de acești promotori, căci panteonul literar mondial e plin de autori (bărbați) care ar putea foarte ușor să-i convertească pe micii cititori la lectură. Nu e nevoie decît să fie scoase în față personaje ca Hemingway, mai spune el.
După cum se vede, pentru unii problema lecturii e cît se poate de serioasă…
(Ana Maria Sandu)