De ascultat în vacanța de Paști
Discuri noi și posibilități diverse, pentru toate gusturile: o ocazie de a asculta ceva nou în mini-vacanța de Paști.
Ola Gjeilo
În primul rînd, vreau să recomand albumul compozitorului Ola Gjeilo. Din momentul cînd am început să-l ascult, am fost fascinată de muzica acestui creator de 38 ani, născut în Norvegia și stabilit în Statele Unite ale Americii. Nu m-am intersectat pînă acum cu lucrările lui Ola Gjeilo, un nume respectat într-un gen care în România încă nu e suficientă apetență – muzica corală. În 1 aprilie 2016, casa londoneză Decca a lansat albumul de debut al lui Ola Gjeilo, pe care găsim înregistrări semnate de ansamblurile corale Voces 8 și Tenebrae, două adevărate branduri ale artei corale britanice actuale. Iar alături de ele, Orchestra de Cameră din Londra și cîțiva soliști instrumentiști, printre care și Ola Gjeilo la pian.
Cred că acesta este albumul perfect pentru a fi ascultat în preajma sărbătorilor de Paști, sau oricînd ne dorim o atmosferă de pace, calm, armonie: o muzică atemporală, senină, plină de lumină, cu texte care fac trimitere la spiritul religios, dar și la legătura cu natura. O atmosferă cu totul specială, o lume de care avem nevoie în această societate frămîntată în care trăim.
Secvențe de pe acest album pot fi ascultate la Radio România Muzical marți, 3 mai, de la ora 10.00 (în reluare de la ora 17.00).
Milos Karadaglic cîntă muzica Beatles
Tot la Londra a fost înregistrat și cel mai nou album semnat de chitaristul muntenegrean Milos Karadaglic. Am ascultat mai multe dintre albumele anterioare ale acestui muzician de 33 ani care se bucură de un foarte mare succes de public și critică: este într-adevăr un interpret deosebit de talentat, care reușește să transmită foarte multă emoție și care mai este și avantajat de fizicul de fotomodel, ceea ce, să recunoaștem, este de asemenea esențial și în marketingul actual al artiștilor din zona clasică.
L-am ascultat pe Milos Kadaglic interpretînd celebrul concert din Aranjuez de Joaquin Rodrigo, ca și piese pentru chitară solo din spațiul mediteranean și sud-american – niciodată însă într-un repertoriu de tip crossover pe care îl abordează pe cel mai nou disc al său, Blackbird – The Beatles Album, apărut la casa Mercury Classics pe 15 ianuarie 2016.
Întîmplător sau nu, Milos Karadaglic a înregistrat acest album exact în același studio în care obișnuiau să înregistreze și membrii formației Beatles, Abbey Road Studio 2 din Londra, iar această experiență, declară artistul, a conferit o notă de autenticitate interpretării sale.
Sînt cele mai cunoscute piese Beatles pe acest album, în prelucrări pline de rafinament, interpretate de Milos Karadaglic alături de alte nume foarte mari: cîntăreaţa Tori Amos, violoncelistul Steven Isserlis, jazzmanul Gregory Porter şi Anoushka Shankar la sitar.
Blackbird – The Beatles Album poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 2 mai, de la ora 10.00, în reluare de la ora 17.30.
Anoushka Shankar – Land of Gold
Dacă tot am menționat-o pe Anoushka Shankar, merită să amintesc și noul ei album Land of gold, lansat de casa Deutsche Grammophon pe 1 aprilie 2016. Un album dedicat de Anoushka Shankar meditației asupra problemei emigranților: “Am născut al doilea copil în timp ce începusem să lucrez la acest nou proiect. M-am gîndit la cîte lucruri puteam să-i ofer eu copilului meu și la drama acelor oameni care vroiau să facă același lucru pentru copiii lor, dar nu au reușit”.
Anoushka Shankar este fiica celebrului Ravi Shankar, un maestru al sitarului – instrument tradițional indian. Tatăl ei avea 61 de ani cînd ea s-a născut; Anoushka a învățat să cînte la sitar de la tatăl ei și astăzi ea este considerată cea mai importantă interpretă la acest instrument. De altfel, ea va veni pentru prima dată în România în 2017, pentru un concert pe care-l va susține la Ateneul Român în cadrul Festivalului George Enescu, alături de Orchestra de Cameră din Zurich.
https://www.youtube.com/watch?v=8MO1Ziql48w
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8MO1Ziql48w" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Albumul Land of Gold este de factură crossover, cu piese semnate de Anoushka Shankar care îmbină influențe din muzica clasică, tradițională indiană și pop; selecțiuni de pe acest disc vor fi difuzate de Radio România Muzical pe 3 mai, de la ora 10.00, în reluare de la ora 17.00.
Tradiție britanică și măiestrie cu Pinchas Zukerman și Orchestra Filarmonicii Regale din Londra
Anoushka Shankar s-a născut în anul 1981 la Londra, același oraș unde locuiește în prezent un celebru violonist al timpurilor noastre, Pinchas Zukerman. Violonist, și nu numai, pentru că încă din 1970, Pinchas Zukerman a și dirijat; din 2009 el este dirijor principal invitat al Orchestrei Filarmonicii Regale din Londra, alături de care a înregistrat un disc apărut pe 26 februarie 2016 cu lucrări semnate exclusiv de compozitori britanici de la finalul secolului al XIX-lea și începutului de secol XX: Ralph Vaughan Williams și Edward Elgar.
Este o demonstrație de măiestrie a lui Pinchas Zukerman care evoluează pe acest disc în trei ipostaze: violonist, violist și dirijor. Iar piesele sînt dintre cele mai cunoscute: de pildă, The Lark Ascending de Ralph Vaughan Williams cred că este una dintre cele mai frumoase piese pentru vioară și orchestră care s-au scris vreodată. Cu siguranță, intenția producătorilor a fost să obțină un album pentru toate gusturile, mai ales pentru publicul britanic și cred că au reușit: o muzică frumoasă, o interpretare excelentă, care pot fi apreciate prin audiția albumului, pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.