Darwin’s Room

21 octombrie 2015   Dileme on-line

Duminică, 25 octombrie, ora 17, la librăria Humanitas de la Cișmigiu are loc lansarea albumului Darwin’s Room – prima publicație românească dedicată lui Adrian Ghenie, unul dintre cei mai apreciați artiști români în viață, reunind reproduceri de calitate ale lucrărilor prezentate la Bienala de Artă de la Veneția, texte critice, interviuri, analize și extrase din presa internațională.

Volumul, coeditat de Mihai Pop și Corina Șuteu, însoțește proiectul care reprezintă România la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția (9 mai-22 noiembrie 2015, curator: Mihai Pop, arhitect: Attila Kim). Prezentarea albumului va avea loc duminică, 25 octombrie, ora 17, la prima întîlnire dedicată Bienalei de la Veneția găzduită de librăria Humanitas de la Cișmigiu, la care vor participa Corina Șuteu, coordonator de proiect și co-editor al albumului, și Attila Kim, arhitectul expoziției.  

Cele două ediții ale Duminicilor Bienalei de la Veneția sînt ocazii de a intra în contact cu experiența celui mai important eveniment internațional de artă contemporană, în timpul ultimei luni a desfășurării acestuia. Editorii albumului dedicat expoziției și realizatorii Darwin’s Room vor pune în perspectivă parcursul realizării conceptului și expoziției, sensul acestora pentru Adrian Ghenie, rolul picturii într-o piață de artă dominată de alte medii.

„Tema Bienalei din acest an – All the World’s Futures, formulată de curatorul Oknui Enwezor – propune un exercițiu de reflecție privind viitorul umanității, iar Pavilionul României contribuie prin expoziția Darwin’s Room, cuprinzînd picturi recente ale artistului, la nuanțarea citirii trecutului ca parte indispensabilă a viziunii despre viitor. Acest lucru implică și examinarea atentă a miturilor care au stat la baza scrierii istoriei, a ficțiunilor care au ajuns să definească o națiune și a luptelor de putere în urma cărora au apărut „centrul“ și „periferia“ (sau învingătorii și învinșii). Adrian Ghenie propune, prin „laboratorul“ lui Darwin, o cale de reinterpretare a surselor istorice la care ne raportăm, filtrate prin materialul vizual „neoficial“, abundent și neordonat ierarhic, alcătuit din fotografii, articole și documentare ca surse principale.“
(Mihai Pop)  

Corina Șuteu este consultant independent și trainer în management cultural, politici culturale europene, cooperare culturală și autor a numeroase studii, articole și o carte pe aceste teme. A condus și creat programe pentru instituții și organizații culturale din diverse domenii creative și academice, atît în România, cît și în Statele Unite, Franța și alte țări europene. În perioada 1991-1993 a fost director al Uniunii Teatrale din România și ulterior director al Theatrum Mundi. Între 1995-2001 a fost director al Mastere Specialisee Europeen en Management des entreprises culturelles (Dijon, Franța). A inițiat și implementat programul de Masterat ECUMEST pentru Europa Centrală și de Est în 1995 și a înființat Asociația ECUMEST. A co-inițiat programul Policies for Culture, în colaborare cu European Cultural Foundation, Amsterdam, în 2000. Între 2006-2012 a fost director al Institutului Cultural Român din New York. A fost președinte al Forumului Rețelelor Europene și membră în comitetul de conducere al IETM – Informal European Theatre Meeting, al ENCATC – European Network of Cultural Administration Training Centers. În prezent, este președinte al Asociației Film ETC. și al festivalului de film românesc Making Waves de la New York.

Attila Kim este arhitect, specializat în proiectare de expoziții culturale, restaurare și proiectare. Cîștigător al mai multor premii în cadrul Bienalei de Arhitectură București, a fost nominalizat de două ori pentru premiul de arhitectură contemporană al Uniunii Europene – premiul Mies van der Rohe – și pentru premiul de arhitectură contemporană Iacov Chernikhov, Moscova. Este cordonatorul și arhitectul Romanian Design Week. A realizat reabilitarea Cinematografului Elvira Popescu (Institutul Francez București), a Cinematografului Arta (Cluj Napoca) și a Noului Cinematograf al Regizorului Român (Muzeul Țăranului București). Este autorul mai multor librării Cărturești, showroom-uri și expoziții comerciale și tîrguri. Este membru fondator și partener al atelierelor de arhitectură Studio Kim Bucșa Diaconu (SKBD) și Lundi Et Demi. A studiat arhitectură la Univeristatea Tehnică din Cluj Napoca și a avut burse de studii în Slovacia, Statele Unite ale Americii și Olanda. După obținerea diplomei de arhitect, a continuat cu studii de masterat în domeniul reabilitării patrimoniului construit, în cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, și cu studii doctorale (DLA) în cadul Universității de Artă Moholy Nagy, Budapesta, urmate de perioada de cercetare ca bursier New Europe College din București. A fost membru al juriilor concursului pentru Pavilionul României la Bienala de Arhitectură de la Veneția în 2010 și a Anualelor de Arhitectură București 2013, respectiv Timișoara 2008. 

Mai multe