Cuvînt-cheie: ciocolată

4 ianuarie 2012   Dileme on-line

"Ciocolata - asemeni modei, vinului şi finanţelor - a devenit un fenomen cultural complex. Există ciocolata obişnuită - pentru mase, ciocolata artizanală - pentru purişti, dar şi creaţii avangardiste - pour les connaisseurs."

În vreme ce ţări precum Germania sau Olanda îşi consolidează poziţia de exportatori majori în Europa, The New York Times face o călătorie în Belgia, în oraşul cunoscut nu doar ca fiind Capitala Europei, ci şi drept Capitala Internaţională a Ciocolatei - Bruxelles. Acum 100 de ani, ciocolatierul bruxellez Jean Neuhaus inventa aici pralina. De altfel, în momentul de faţă oraşul are aproximativ 1 milion de locuitori şi 500 de ciocolatieri - adică unul la fiecare 2000 de persoane.

Unt de cacao, caramel, marţipan, chocolate mousse, frişcă, bezea, trufe, fistic, alune de pădure, migdale, cireşe uscate; gust puternic de cacao, punctat de arome tari sau subtile. Totul contează în crearea unei bomboane desăvîrşite de ciocolată. Şi, mai mult decît orice, este esenţială originea bobului de cacao, la fel cum bobul de strugure face diferenţa în cazul vinului. Nu trebuie decît să (de)guşti...

(Patricia Mihail)

© Foto: Jock Fistick - o cutie de bomboane asortate, marca Pierre Marcolini

Mai multe