Cursuri de reportaj cu Viorel Ilișoi

1 aprilie 2015   Dileme on-line

Din 18 aprilie, Viorel Ilișoi va fi profesor de Reportaj la Artskul, în opt sîmbete, de la 12,30. Înscrierea se face printr-un text trimis la info@artskul.ro pînă vineri, 17 aprilie, nu contează tema sau genul, o mînă bună se recunoaște și într-un proces verbal.

Viorel Ilișoi, despre curs:
„O întîmplare senzațională nu devine o poveste senzațională decît dacă este spusă senzațional; altfel, rămîne doar o știre, precum celebra „găină care a născut pui vii“, despre care nu se poate spune nimic mai mult de-atît. Dar și un eveniment banal poate deveni, dacă este relatat cum trebuie, o poveste senzațională. Autorul este cel care, pînă la urmă, creează evenimentul; cititorul consumă povestea lui, nu faptele. Jurnalismul narativ, cel care mută realitatea în povestire, ca să poată fi dată tuturor, nu este numai pentru jurnaliști. Să știi să transformi în povestire un fapt (sau un om, o meserie, un obiect, o ecuație, o impresie etc.) îți folosește indiferent dacă scrii pe facebook, pe blog, în ziar sau la o carte.
La Artskul spun nu cum se scrie un text – fie el jurnalistic sau literar –, ca o rețetă universală, ci cum îl scriu eu. Nu reproduc lecții din manuale, ci arăt cum îmi aleg eu subiectul, cum mă documentez, cum fac notițele împrăștiate să se lege frumos într-un text. Oricine poate face asta: începe un text, îl construiește metodic, frază cu frază, păstrînd tensiunea pe firul narativ, înfiorîndu-l cu lumina unei figuri de stil bine plasate, pune un final puternic. Sînt lucruri care se învață. Unii vor avea la sfîrșit un text mai bun, ajutați fiind și de talent, cu care se vine de acasă, alții, inevitabil, un text mai slab, dar nu mai jos de nivelul de la care lumea începe să te asculte cînd povestești ceva. Ce vreau în primul rînd să transmit nu sînt însă tehnicile și micile trucuri ale reporterului, ci pasiunea pentru reportaj. Din asta decurg toate lucrurile bune care se întîmplă și într-o poveste scrisă, și într-una trăită – dacă nu cumva sînt același lucru pentru autor.”
Textele rezultate din curs vor fi publicate pe Casa Jurnalistului

Viorel Ilișoi este primul jurnalist romîn condamnat pentru delict de presă în '92 pentru un pamflet, cu executare a trei luni de închisoare. 
Azi, după 23 de ani de activitate publicistică neîntreruptă, are în portofoliu și Premiul Presei Ieşene (1996 şi 1997), Premiul Reporter Numărul Unu, Premiul Fundaţiei Romîne pentru Jurnalism (1999), Premiul Clubului Romîn de Presă pentru reportaj-anchetă (2007), Premiul pentru jurnalism ecologic (2009), Premiul pentru cel mai bun text la The Industry Awards (2012), Premiul anual pentru jurnalism acordat de „Curierul literar și artistic” (2013), Trofeul festivalului de film „Amatorul” (Chișinău, 2014), premiul pentru Jurnalism cultural la Gala „Oamenii TIMPULUI” (2014).

A susținut conferințele: „Reportajul romînesc de azi” la Școala de toamnă pentru jurnaliști (FJSC, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, 2011), „Evoluții în presa romînească de azi” (FJSC, Universitatea Ecologică București, 2012), “Subiectivitate și afectivitate în reportaj (FJSC, Universitatea București)”; predă cursul „Jurnalism și scriere expresivă” la Asociația Jurnaliștilor Romi (2011) și un “Curs practic de reportaj” (Muzeul Literaturii Romîne, Iași, 2013, 2014).

Artskul este o comunitate de instructori și elevi ce explorează împreună muzică, filosofie, 3d, vj-ing, sound design, scris, canto, turntablism, trompetă, jurnalism, video documentar/experimental, bass, sampling audio, art direction și continuă. Cei invitați la catedră sînt autori, publicați, difuzați la radio și tv, cadre universitare, pionieri, domni Trandafir versiunea post punk, Dumitri Prunariu cu picioarele pe pămînt. Prin efort concentrat pe studiu și practică, ghidat de profesor, două luni din viață cît durează un curs standard, elevul Artskul explorează noul, cunoaște oameni, creează singur și împreună. 

Mai multe