Cum se poate rezolva?
Despre amenajările care au început în luna august pe strada lor, locuitorii de pe strada Castelului, aflată în Centrul Istoric al Braşovului, au aflat din presă. De fapt, au aflat doar că urmează să se amenajeze ceva. Fără să fie consultaţi, sau măcar informaţi, locuitorii s-au trezit că strada pe care locuiesc este închisă.
La îndemnul reprezentanţilor Asociaţiei Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii (AIDC) locuitorii acestei străzi înfiinţaseră deja o asociaţie civică stradală. Asociaţia civică stradală este o formă prin care oamenii se organizează pentru a „face străzile pe care locuiesc mai frumoase”, după cum spune Kristina Creosteanu de la AIDC. Este bazată pe voluntariat şi reuneşte oameni care au aceleaşi nemulţumiri sau probleme comune de rezolvat.
Membri asociaţiei stabilesc împreună ce se poate face pentru rezolvarea situaţiei care îi nemulţumeşte. Fără să aibă o structură formală, funcţionează în mod democratic, hotărîrile membrilor fiind luate pe bază de vot. Astfel de asociaţii au fost înfiinţate cu sprijinul AIDC în Braşov, Codlea, Săcele, Rîşnov, comuna Hălchiu, comuna Cristian şi comuna Vulcan. Se adresează persoanelor care locuiesc în case, fără să facă astfel parte din asociaţii de locatari care le reprezintă interesele.
În cazul locuitorilor străzii Castelului, în urma întîlnirilor, membri asociaţiei au hotărît, în primul rînd, să solicite autorităţilor locale planurile pentru intervenţiile ce vor avea loc pe stradă. Voiau să înţeleagă dacă şi cum afectează aceste lucrări proprietăţile lor. Şi, mai mult, aceştia au solicitat realizarea unui studiu de evaluare a impactului amenajării străzii asupra mediului şi locuitorilor acesteia.
Pe lista amenajărilor propuse de primărie se afla şi micşorarea trotuarelor pînă la 50 de centimetri. O astfel de decizie ar fi făcut aproape imposibilă circulaţia pe trotuare. “Nici un cărucior de copil nu încape în 50 de centimetri”, spune Kristina Creosteanu. Dacă trotuarele ar fi fost micşorate, canalele de scurgere de pe stradă ar fi rămas departe de marginea carosabilului. Apa de ploaie nu s-ar mai fi scurs în felul asta în canale. Pereţii caselor ar fi fost stropiţi şi apa s-ar fi infiltrat în beciurile acestora.
Locuitorii străzii Castelului au vrut să mai ştie de ce bordurile de granit sînt înlocuite cu unele de ciment, ce se va întîmpla cu spaţiile de parcare, cum sînt protejaţi pietonii şi cum vor putea circula în siguranţă pe trotuar. Membrii asociaţiei au înaintat către autorităţile locale o solicitare oficială de clarificare a nelămuririlor de mai sus. În scrisoarea înaintată către primărie au propus şi o serie de soluţii pentru problemele ridicate de amanajări. Aceştia propun implicarea unei companii locale specializată în construirea instalaţiilor pentru distribuirea apei. Amplasarea gurilor de canal ar fi făcută corespunzător astfel.
Propunerile au fost înaintate, discuţiile cu reprezentanţi ai autoritătilor publice purtate. Pînă în prezent, aceştia au promis că dimensiunile trotuarelor nu va fi mai mică de 70 de centimetri. Iar una dintre companiile locale de apă va fi implicată în realizarea amenajărilor de pe stradă. Este un prim pas. Către un plan urbanistic construit prin consultarea locuitorilor. Şi către un model de implicare a cetăţenilor în rezolvarea problemelor care îi privesc în mod direct. Lista problemelor pe care locuitorii străzii Castelului le confruntă este mai lungă decît atît. “Ei nu spun însă «nu se poate aşa», ci se gîndesc «cum se poate rezolva»”.
Asociaţiile civice stradale sînt înfiinţate în cadrul proiectului “Asociații Civice Stradale – Vecinătatea activă”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014 Fondul ONG în România.