Cum se guvernează pe banii viitorilor pensionari

8 noiembrie 2017   Dileme on-line

În aceste momente se desfășoară o ședință în care guvernul adoptă în regim de urgență o decizie de reducere a procentului de contribuție la fondul de pensie administrat privat. Mai departe – mi se pare logic, deși nu am văzut stipulat undeva – înțeleg că se mărește procentul de contribuție încasată la bugetul de pensii al statului. Din cîte am citit, pensia de la stat nu depinde de structura contribuției la fondurile de pensie. Poate să fie 1% la stat și 9% la privat, sau 9% la stat și 1% la privat, pensia de la stat rămîne aceeași pentru că se calculează în funcție de salariul pe care l-ai avut, şi nu în funcție de contribuție.

În schimb, pensia de la privat este aproximativ proporțională cu contribuția adusă. Așadar, dacă micșorarea procentului de contribuție înseamnă și reducerea contribuției – ceea ce, într-o argumentație care îmi scapă, guvernul spune că nu se va întîmpla, pentru că în volum contribuția la privat nu se va reduce –, înseamnă că efectul eventualei decizii de azi a guvernului e echivalent cu sărăcirea viitorilor pensionari. După eventuala decizie de azi, pensia de la stat va rămîne aceeași, iar pensia privată se va micșora în raport cu ceea ce s-ar fi întîmplat dacă procentul de contribuție la privat ar fi rămas neatins. Cine pierde? Salariatul de azi care are un fond de pensie administrat privat. Cine cîștigă? Bugetul de pensii de stat, care va primi mai mulți bani.

Ce se poate reține din această poveste, dacă datele de la care am pornit sînt corecte? Sînt mai multe aspecte.

Guvernul se va face vinovat de reducerea nivelului de trai pentru viitoarea generație de pensionari. De cînd s-a adoptat sistemul dual stat-privat de constituire a veniturilor unui pensionar, nici un guvern nu a redus procentul de contribuție la fondul administrat privat. Este pentru prima oară cînd se întîmplă acest lucru. Alte guverne au înghețat procentul pentru fondul administrat privat, dar niciunul nu l-a redus.

În nenumărate rînduri, șefii coaliției de guvernare, și în special șeful PSD Liviu Dragnea, au dat asigurări că toate afirmațiile privind modificarea regulilor de funcționare a pilonului doi de pensii sînt doar zvonuri. Iată însă că nu au fost zvonuri, ci avertismente, care s-au adeverit. Liviu Dragnea și colegii lui au mințit populația și au intimidat gestionarii de fonduri de pensie administrate privat – vezi cazul NN și amendarea companiei. Acum, opoziția ar trebui să anunțe ferm și fără echivoc că se opune alterării sistemului de pensii, așa cum a funcționat el în ultimii zece ani, și că atunci cînd va ajunge la putere va restaura situația afectată de guvernarea PSD – ALDE.

Bugetul de pensii administrat de stat este grevat de nenumărate nereguli. Oameni care au muncit la fel ca și alții au pensii mai mici decît aceștia pur și simplu pentru că au ieșit la pensie într-un an nefavorabil. Există în continuare pensionari de lux, cu pensii extravagante, umflate pe ultima sută de metri de activitate profesională prin niște reglementări cu dedicație. Ni se spune că contribuția la pensia de stat este făcută pe principiul solidarității sociale. Dar împărțirea bugetului de pensii pe ce principiu se face? Mărind bugetul de pensii de stat în dauna veniturilor viitorilor pensionari, coaliția de guvernare nu face decît să gireze și să perpetueze defectele acestuia. Pentru că aici de fapt nu e vorba de un buget al solidarității sociale, ci de unul al privilegiaților social. Practic, guvernul ia de la viitorii pensionari care se bazează pe pensia lor privată pentru a da la pensionarii de azi care au doar pensie de stat, eventual una umflată imoral și poate și ilegal.

De multe ori, motivele pentru care oamenii au ieșit la proteste în ultimele luni au putut părea abstracte pentru salariați și pensionari. Însă de această dată o asemenea decizie a guvernului PSD – ALDE va afecta în mod concret veniturile viitorilor pensionari și implicit nivelul lor de trai de peste zece sau 20 de ani. Acesta este într-adevăr un motiv de protest ferm și la obiect.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: adevarul.ro

Mai multe