Cum scăpăm de gunoaie

17 iunie 2018   Dileme on-line

Uitați-vă-n jur, gunoaiele sînt peste tot: pe stradă, în fața blocului, în spatele blocului, deasupra blocului sau în oceane. Avem gunoaie-n ochi, în casă, le vedem la TV, în social media, ne-au invadat viața. Dacă privim cerul, vom vedea cum o pungă, aceeași pungă grosolană și nemuritoare, zboară necontenită, trece dintr-un cadru într-altul, de la o fereastră la alta, deplasîndu-se dinspre Piața Victoriei spre Piața Constituției și înapoi. E laitmotivul unei drame fucked up – știm noi bine care. În traseul ei, punga e singura parte constantă a vieții noastre; noi murim, dar punga rămîne, la fel ca restul gunoaielor.

Și dacă ne gîndim cîte alte pungi mai zboară nonșalant deasupra noastră, pe lîngă cîte alte gunoaie trecem zilnic, poate ne vom da seama că le și ignorăm în mare parte din timp. Ne-amintim de ele doar atunci cînd ne mai zdruncină puțin bunăstarea și principiile, cînd încep să capete un miros neplăcut, dar apoi le uităm și le abandonăm înainte să scăpăm definitiv de ele. O pungă într-o pungă într-o pungă și alte pungi pe care le ținem în casă sînt gunoaie de care, la un moment dat, va trebui să ne descotorosim.

Avem gunoaie și gunoaie: cele pe care le păstrăm pentru că au o valoare sentimentală pentru noi, o jucărioară stricată, un ceas spart, iar apoi celelalte – gunoaiele nenorocite, care au viață și par că se înmulțesc, gunoaiele care miros precum măruntaiele unui pește în plină vară și de care nu am avut nevoie încă din capul locului. Sînt gunoaiele care ne vor asfixia copiii în viitor, ne vor distruge pămîntul, aerul și apele, dar înainte de asta – ne vor înghiți propriile vieți; sînt gunoaiele care sînt printre noi de zeci de ani, este gunoiul din ochi. Pe parcursul vieții, un om lasă în urmă peste zece tone de gunoaie de care generația viitoare va trebui să se ocupe. Așa cum noi trebuie să ne ocupăm acum de gunoaiele generației trecute.

Se spune că, dacă vrei să cunoști pe cineva cu adevărat, umblă-i prin gunoaie. Bagă-ți nasul în punga în care a îndesat alte pungi și pe care a aruncat-o alături de alte gunoaie. Peste mulți ani de-acum încolo, gunoaiele noastre, cu care am trăit zi de zi și pe care le-am acceptat în jurul nostru, vor fi luate la puricat de cei care vor veni în urma noastră.

Iar noi toți vom fi judecați după gunoaiele pe care le-am votat.

Laurențiu Ion este specialist în comunicare și scriitor.

Foto: flickr

Mai multe