Cum să-ți depozitezi colecția de viniluri într-un spațiu mic

11 august 2021   Dileme on-line

Discurile de vinil sînt adevărate comori, un simbol al muzicii vechi, de mult apusă. În general, sînt transmise de la o generație la alta devenind o amintire despre omul căruia i-au aparținut.

Cu toate acestea, dacă ești un adevărat colecționar de discuri vinil trebuie să înțelegi importanța depozitării acestora. Trebuie tratate cu grijă, deoarece sînt foarte fragile și se pot deteriora cu ușurință. Cel mai indicat ar fi să le organizezi în stil bibliotecă. Astfel, vei găsi repede discul preferat de fiecare dată cînd dorești să asculți muzică și să te relaxezi.

Însă, înainte de organizarea propriu-zisă, trebuie să ai în vedere unii factori externi, care au o influență directă asupra funcționalității discurilor.

Trei factori externi importanți în organizarea discurilor de vinil:

1. Temperatura

Temperatura ridicată deformează capacul vinilului, iar în timp poate duce chiar și la topirea acestuia. Păstreaz-o la 18°C - 21°C. Cel mai bine este să eviți zonele casei unde temperaturile pot fluctua, cum ar fi mansarda, podul sau subsolul.

2. Lumina ultravioletă

Strîns legată de căldură este lumina. Depozitează vinilurile departe de ferestre și de lumina directă a soarelui, care pot distruge și estompa rapid culorile. Cu siguranță ai văzut acele înregistrări la mîna a doua, cu discuri decolorate din cauza expunerii excesive la lumină.

3. Umiditatea

Cel mai bine este să depozitezi înregistrările într-un loc relativ uscat pentru a evita dezvoltarea unui mediu propice mucegaiului. Ca întotdeauna, un mediu stabil moderat are de obicei în jur de 35-40% umiditate relativă. Achiziționează un hidrometru pentru a monitoriza corect umiditatea din zona de depozitare a înregistrărilor.

Cum să-ți depozitezi colecția de viniluri într-un spațiu mic

Regula fundamentală de stocare a înregistrărilor în orice unitate este că acestea trebuie așezate vertical, astfel încît să nu existe presiune și să se evite formarea de zgîrieturi pe suprafața acestora. Folosește:

1. Un raft cu mai multe compartimente

Aceste rafturi sînt disponibile într-o varietate de finisaje și dimensiuni. Fiecare raft are compartimente perfect dimensionate pentru colecția ta de viniluri. Avînd mai multe compartimente, este ușor să eviți înghesuirea excesivă, care poate provoca daune în timp.

2. Lăzi de depozitare din lemn

Aceasta este o metodă simplă și accesibilă oricui pentru stocarea discurilor de vinil. Sigur ai observat că oamenii din jurul tău își păstrează înregistrările în lăzi. Este una dintre cele mai comune soluții pentru stocare, dar este eficientă pentru cei care au doar colecții mici de discuri. Dacă deții o colecție numeroasă va trebui să-ți cumperi mai multe lăzi pe care să le stivuiești una peste alta, într-un colț al camerei.

3. Suport special de stocare a discurilor de vinil

Aceasta este o altă opțiune care va funcționa cel mai bine pentru cei care au colecții mici de discuri. Se va potrivi perfect lîngă pick-up-ul tău din cameră. Este o modalitate simplă de a-ți menține colecția organizată, oferindu-ți acces ușor la discurile preferate.

Toate aceste modalități de stocare presupun însă existența unui spațiu minim. În cazul în care spațiul tău este foarte limitat deoarece ai si o colectie mare de carti, cea mai indicată soluție este să apelezi la un anticariat care cumpără cărți.

Cu ce te ajută un anticariat care cumpără cărți?

Acesta face achiziții de cărți, ceea ce va duce la eliberarea spațiului din bibilioteca ta. Indiferent că ai o cantitate mică sau mare de cărți, anticariatul Cumparcarti.ro se va deplasa gratuit la domiciliul tău să le ridice. Un serviciu de achiziții cărți nu doar că te ajută să-ți faci spațiu pentru colecția ta de viniluri, ci îți aduce și un avantaj financiar.

Cînd apelezi la specialiștii unui anticariat care cumpără cărți, aceștia îți vor evalua corect volumele și îți vor face plata pe loc. Astfel, îți vei putea achiziționa un disc nou pe care să-l adaugi la colecția ta, în timp ce cărțile tale vor ajunge la alți pasionați de lectură.

Sursă foto: Jonas Leupe, Unsplash.com

Mai multe