Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău

13 decembrie 2021   Dileme on-line

Dacă ești în căutarea unei centrale termice pentru casa ta, cu siguranță ai început să studiezi diverse tipuri de centrale. Dacă pentru un apartament sînt potrivite centralele pe gaz și pe curent electric, pentru curte sînt mult mai practice centralele pe peleți.

Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător. Prin urmare, dacă îți dorești o viață cît mai „verde”, cu costuri mai reduse, centrala pe peleți este alegerea ideală.

Ce este centrala termică pe peleți și cum funcționează

Centrala termică pe peleți este una dintre centralele care funcționează cu ajutorul combustibilului solid. Toate centralele care funcționează pe combustibil solid sînt destinate celor care locuiesc la curte, deoarece au nevoie de coșuri de fum pentru a putea funcționa. În plus, spre deosebire de o centrală termică pe gaze sau pe curent, o centrală pe combustibil este de dimensiuni mari și trebuie depozitată într-o cameră specială sau o anexă la casă.

Centrala pe peleți este o alternativă mult mai ieftină și mai prietenoasă cu mediul decît centralele pe lemne, carbuni sau GPL. Aceasta funcționează pe bază de peleți, care sînt, de fapt, deșeuri din lemn prelucrate prin uscare și presare și transformate în peleți. Costurile de procurare a peleților sînt reduse și nu ai nevoie de cantități mari pentru ca centrala să poată funcționa.

O centrală termică pe peleți este foarte ușor de utilizat și îți va asigura toată caldura de care ai nevoie pentru casa ta, dar și apa caldă pe tot parcursul anului.

Centrala pe peleți este ușor de folosit, toate funcțiile putînd fi gestionate electronic prin panoul de comandă cu display LCD. Acolo setezi temperatura ambientală pe care o dorești, iar cazanul pe peleți automatizat va porni doar în momentul în care temperatura scade sub cea setată de tine și se va opri în momentul în care aceasta ajunge la cea setată. În acest mod faci economie și la consumul de carburanți.

Cum te ajută centrala termică pe peleți să protejezi mediul înconjurător și bugetul familiei

Probabil te întrebi cum poate o centrală termică să fie ecologică și prietenoasă cu mediul înconjurător, dar și cu bugetul tău.

Centralele pe peleți funcționează cu materiale obținute din printr-un proces complex de prelucrare a deșeurilor din lemne și nu emit noxe care să afecteze mediul înconjurător. Astfel te vei putea bucura de un mediu mult mai curat.

În plus, cenușa rezultată din arderea peleților conține multe minerale și este ideală pentru a fi folosită pe post de îngrășămînt natural, în grădină.

O centrală termică pe peleți are o autonomie mare și un randament îmbunătățit, astfel încît folosește resurse minime pentru încălzirea apei și a aerului din casă. Acest lucru asigură o funcționare prelungită fără să fie necesară o realimentare.

În plus, în cazul centralelor pe peleți de ultimă generație este eficentizat procesul de ardere, grație arzătoarelor cu sistem de curățare automată, mecanică. Prin urmare, nu vei fi nevoit să faci singur curățarea centralei o dată la două-trei zile. Însă, chiar și în cazul în care alegi un sistem mai vechi, curățarea se efectuează foarte simplu, în 3-5 minute.

Peleții sînt ieftini și ușor de procurat din magazinele de specialitate. Aceștia nu ocupă mult spațiu (cum se întîmplă în cazul lemnelor) și nu trebuie să procuri cantități mari. Poți cumpăra doi-trei saci și, pe măsură ce se consumă, să achiziționezi unii noi.

În ceea ce privește nivelul de economie, utilizarea centralei pe peleți este mai avantajoasă decît a celor pe lemn, costurile de achiziție a lemnului fiind mult mai mari. Iar asta doar dacă nu punem la socoteală și munca depuse pentru a tăia lemnele.

Chiar dacă cea mai populară opțiune este centrala pe gaz, acest lucru presupune ca locuința să fie racordată la o sursă de gaze. În plus, prețurile pentru gazul natural (care se tot scumpește) este cu mult mai mare decît cel al achiziției de peleți și nu este nici măcar o opțiune prin care se poate proteja mediul înconjurător. Același lucru este valabil și în cazul curentului electric – costurile sînt mari și consumul de electricitate poluează mediul înconjurător.

Prin urmare, o centrală pe peleți este de departe cea mai avantajoasă sursă de încălzire a unei locuințe.

Mai multe