Cum a trimis Marcel Iureş moartea după ţigări

23 iulie 2012   Dileme on-line

Sîmbătă seara, în Pasul Tihuţa au răsunat munţii. Nu i-au făcut să răsune trunchiurile copacilor pe care tinerii şi frumoşii voluntari de la Tăşuleasa Social încearcă să-i salveze an de an, ci aplauzele furtunoase pe care Marcel Iureş le-a primit la o scenă mai deschisă poate decît orice altă scenă din ţară.

La Tăşuleasa Social, sub cerul liber, pe butuci, în faţa unei scene din lemn cu un decor minimalist, circa 200 de spectatori au avut privilegiul de a asista la one man show-ul regizat de Alexandru Dabija după povestea „Ivan Turbincă” de Ion Creangă. Marcel Iureş a fost, pe rînd, un homeless care încălzeşte o conservă de carne mai mult cu gîndul, un soldat bătrîn lăsat la vatră, Sf. Petru, Dumnezeu, un boier atît de zgîrcit, încît îi e frică să îşi bage propriile mîini în buzunare, cîţiva argaţi, Scaraoschi, Talpa Iadului şi Moartea într-o interpretare genială de o intensitate frenetică, un umor nebun şi o imaginaţie ieşită din comun. Nu sînt prea multe superlative pentru că nici nu există destule pentru a reda ce au reuşit să facă Dabija şi Iureş dintr-o poveste de Ion Creangă. Mai mult decît un spectacol, povestea astfel prezentată oferă o soluţie la amărăciunea vieţii prin muzică şi rîs, dar şi o ieşire din moarte pentru că da, Marcel Iureş ne-a arătat cum să trimitem moartea după ţigări.

Nu degeaba spectacolul ABSOLUT! după „Ivan Turbincă” de Ion Creangă, în regia Alexandru Dabija, a cîștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol al unei companii independente – Teatrul Act, la Festivalul Comediei Româneşti – festCO, ediţia a X-a, 2012. De asemenea, la acelaşi festival, Marcel Iureș a cîștigat, pentru acest rol, şi Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal.

Evenimentul a fost organizat impecabil de volutarii de la Tăşuleasa Social care, ajutaţi de muntele care îi creşte şi de cerul înstelat din dotare, au creat un decor general fabulos cu torţe şi un foc de tabără uriaş. Printre invitaţi s-au numărat prozatorul Attila Bartis, Ada Milea, Ion Barbu şi mulţi alţi iubitori ai muntelui care au primit spectacolul ca pe un adevărat cadou. La final, pe un ecran uriaş a fost proiectat şi un film de animaţie realizat de tînărul şi talentatul voluntar Paul Mureşan prin care Asociaţia Tăşuleasa Social şi-a prezentat principalul obiect de activitate: „construcţia unei ţări de care să îţi fie dor”. Astfel de seri încununează zecile de demersuri ale Tăşu care cuprind împăduriri masive, dar şi ajutorarea persoanelor din zone defavorizate, precum şi proiecte cu ecouri în generaţiile viitoare cum e „Pădurea Pedagogică” sau crearea unei şcoli de voluntariat, atingerea acestui obiect de activitate devine din ce în ce mai posibilă. Ca să-l citez pe Iven Turbincă, „Se întîmplă!”.

Foto: Andrei Dăscălescu
 

Mai multe