Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor

22 februarie 2022   Dileme on-line

Inteligența artificială a devenit o componentă importantă a vieților noastre, indiferent că realizăm sau nu acest lucru. Cărți care pot umple rafturile unei biblioteci întregi pot fi purtate peste tot unde mergem într-un ebook cu înălțimea de 16 centimetri și lățimea de 12 centimetri, care cîntărește numai 170 de grame. De asemenea, multe bănci au desființat casieriile, operațiunile putînd fi făcute la automate cu interfețe intuitive.

Implementarea inteligenței artificiale, sub diversele ei forme, are ca efect direct desființarea unor locuri de muncă. În același timp, sînt create altele, așa cum se întîmplă în lumea cazinourilor. O primă observație legată de această industrie este că, în ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.

Cazinourile live, soluția pentru socializare

La rîndul lor, operatorii licențiați au investit și au inovat pentru a transforma platformele de jocuri de noroc în ceea ce își doresc jucătorii, încercînd să creeze o experiență de joc cît mai apropiată de cea dintr-un „cazinou real”. În urmă cu cîțiva ani, principalul dezavantaj al cazinourilor online era că nu puteau oferi cadrul pentru socializare. Neajunsul a fost eliminat cu ajutorul tehnologiei, prin introducerea secțiunii de „cazinou live”.

În această secțiune sînt jocuri de masă coordonate de crupieri, exact ca în cazinourile terestre. Diferența este că clienții nu mai stau în jurul mesei, ei plasînd pariurile de acasă și urmărind derularea jocului pe ecranul monitorului, al telefonului sau al tabletei. Tot ce face crupierul este transmis în direct prin camere web, iar clientul poate interacționa cu acesta, dar și cu ceilalți participanți la joc. Cu ajutorul unor senzori, este urmărită evoluția bilei pe roata ruletei sau sînt scanate cărțile ridicate cu fața în sus, astfel că rezultatul jocului este afișat instantaneu pe ecran, împreună cu cîștigul obținut, dacă este cazul.

Mr Bit este unul dintre cazinourile online licențiate care are un număr mare de mese live: 37. Operatorul colaborează cu Evolution Gaming și Pragmatic Play, companii pentru care lucrează și numeroși crupieri români. În acest context, pe piața muncii s-a creat o cerere deosebită pentru persoane care pot îndeplini acest rol. Cei mai mulți dintre angajații cazinourilor online sînt foști angajați din cazinourile terestre, dar sînt acceptați și candidați fără experiență.

Chatboții sînt deja o realitate în Las Vegas

Pe de altă parte, în cazinourile stradale se observă un alt fenomen: o parte din personalul uman este înlocuit de chatboți care preiau în special atribuțiile de gazde primitoare sau de relații cu clienții, oferind răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări ale jucătorilor care au probleme sau nelămuriri. În plus, robotul cu chip uman agreabil oferă și informații care nu au neapărat legătură cu jocurile de cazinou, ci și cu meniul de la bar sau cu ofertele speciale. Această tendință a fost inițiată în Las Vegas, în capitala jocurilor de noroc, și este preluată de cazinouri de top din toată lumea.

O etapă foarte importantă în eficientizarea activității cazinourilor a fost reprezentată de automatizarea operațiunilor din contabilitate, prin Robotic Process Automation (RPA). Sînt vizate operațiunile repetitive, de exemplu transferarea unor informații dintr-o foaie de calcul în alta sau compilarea mai multor informații, printr-un anumit algoritm. „Se poate automatiza orice proces care se întîmplă într-o aplicație și care nu are nevoie de o decizie obiectivă a unui om, ci doar de o listă de reguli”, a declarat un reprezentant al industriei.

Detectivii au fost înlocuiți de camere video inteligente

Conceptul Big Data înglobează o serie de avantaje deosebite pentru proprietarii de cazinouri. În bazele de date stocate pe servere sînt memorate toate datele despre fiecare om care a avut contact, la un moment dat, cu un cazinou. Astfel, softul corelează informațiile și poate semnala dacă un candidat pentru un loc de muncă într-un cazinou are un trecut indezirabil, în sensul că în trecut a încercat să trișeze la jocuri de noroc. De asemenea, în cazinourile terestre există camere video de înaltă definiție, internet, senzori, măsurarea temperaturii de la distanță prin camere de termoviziune, inteligență artificială, programe de recunoaștere facială, programe de realizare a îmbătrînirii sau întineririi, astfel încît să-i depisteze pe cei care încearcă să-și transforme fizionomia.

Pentru a trage semnalele de alarmă activate în prezent de aceste softuri, în trecut era nevoie de departamente de securitate cu angajați numeroși, printre care detectivi și psihologi. Acum, este nevoie doar de cîțiva oameni care monitorizează ecranele și transmit mai departe alarma către autoritățile competente.

Nu în ultimul rînd, implementarea elementelor de inteligență artificială ajută la depistarea jucătorilor care sînt în pericol de a dezvolta o dependență pentru gambling. Tot ce face un client al unui cazinou online este înregistrat, de la numărul de ore petrecute pe platformă pînă la mizele plasate și jocurile preferate. În momentul în care un jucător are un comportament de joc compulsiv, el este contactat de reprezentanții cazinoului, care încearcă să îl ajute susținuți de psihologi specializați pe acest domeniu.

Mai multe