Cultura protestului
Încă de astă vară, după anunţarea măsurilor de austeritate decise de guvern, sindicatele au început să fiarbă. A urmat un lung şir de proteste şi greve. Personalul didactic, funcţionarii Ministerului de Finanţe şi ai Fiscului, poliţiştii, cadrele militare, vameşii, angajaţii CFR şi multe alte categorii ameninţate cu tăieri salariale uriaşe au ieşit în stradă. N-au obţinut decît concesii minore şi promisiuni majore.
Liderul Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa” Bogdan Hossu explică, într-un interviu, de ce mai ies oamenii în stradă în condiţiile în care guvernanţii doar mimează dialogul social. Socioloaga Ana Bulai ne oferă un „Mic îndreptar pentru o revoluţie reuşită”. Regizorul David Schwartz vrea să afle dacă mai este posibil astăzi fenomenul Piaţa Universităţii. Iar politoloaga Ruxandra Ivan a descoperit o formă alternativă de participare civică: Miliţia Spirituală. Ce ne (mai) mobilizează şi cum protestăm? Săptămîna asta Dilema veche vă propune un dosar despre „Cultura protestului”. În România şi aiurea.
Andrei Pleșu îi răspunde Cristinei Nicorici, o elevă de liceu care îl întreabă ce părere are despre modă: "subiectul în sine este pasionant. Departe de a a fi un moft "consumist", o frivolitate oarecare, vestimentaţia este o marcă subtilă a omenescului." E începutul unei serii de texte în care Andrei Pleşu va răspunde întrebărilor primite din partea elevilor de liceu, ca urmare a unei propuneri venite din partea colaboratoarei noastre Maria Iordănescu.
Mircea Vasilescu analizează, în textul "Patrie cu zurgălăi", elanul patriotic al televiziunilor de la noi, care se manifestă exclusiv de 1 decembrie: "Pe 1 decembrie, "a fi român" capătă , la televiziune, un fel de aură făcută din vorbe frumoase, emoţii puternice, lacrimi în colţul ochilor şi "revelaţia" că, totuşi, ne leagă ceva."
Sever Voinescu, Adrian Cioroianu şi Cristian Ghinea discută în rubricile lor cazul Wikileaks.
Ne citiţi online, citiţi-ne şi pe hîrtie!