„Cultura este un aliment spiritual”

31 august 2011   Dileme on-line

„Cultura este un aliment spiritual”, spune Ioan Holender, directorul onorific al Festivalului George Enescu. Din postura sa, nu numai ca fost director al operei din Viena, ci şi ca muzicolog şi om de artă, are dreptate. Şi ca orice aliment spiritual, europenii ar trebui să aibă nu dreptul ci posibilitatea de a-l consuma atît de des cît se poate, atît de rapid pe cît doresc.

De aceea, dacă aş fi un agent de turism, dacă m-aş numi Fnac sau Virgin, sau orice cît de mic comitet de întreprindere – toate organisme sau instituţii care se ocupă, cel puţin în Franţa, cu comercializarea biletelor de intrare la spectacole – aş inaugura ad-hoc un traseu rapid Paris-Bucureşti. Londra-Bucureşti. Berlin-Bucureşti. Bruxelles-Bucureşti... La ora la care secolul 21 ne permite să fim oriunde în Europa n cel mult cinci ore, ar trebui să fie posibil să vreau şi să pot merge mîine seară, 1 septembrie, la gala de deschidere a Festivalului George Enescu, la Bucureşti. Ar trebui să mi se propună la pachet fie un abonament, fie un voiaj care să includă transportul la aeroport, călătoria, transferul via trenului rapid de la Otopeni la Gara de Nord, cu un loc privilegiat la concert. Cu un drum retur spre Paris nu chiar imediat, ci după o cină de ce nu la Bistro Atheneu. Stropită, cum zic francezii, cu un Prinţ Matei. Vise, vise...

Aceasta ar trebui însă să fie Europa noastră. O posibilitate. Nu doar vise şi aşteptări.

Între timp, valsînd în continuare spre o Europă care nu este încă terminată, îi invidiez pe bucureştenii şi străinii care vor fi acolo timp de 25 de zile. Pe cei care o vor asculta pe Hélène Grimaud, îl vor vedea dirijînd pe Zubin Mehta, vor petrece nopţi celeste la concertele nocturne de la Ateneul Român, şi ah, integrala simfoniilor lui Robert Schuman...

Toate acestea pentru mai puţin de 20 de euro pentru un spectacol. Plus drumul dus-întors, realizez ca aş putea, dacă vreo agenţie s-ar gîndi, să realizez acest vis pentru mai puţin decît preţul unui bilet la finala Roland Garos, mai puţin de 200 de euro!

30 august 2011

Iulia Badea Guéritée este jurnalistă franceză născută în 1972 în România. Este responsabilă a versiunii româneşti  presseurop.eu şi se ocupă de rubricile România şi Moldova pentru revista Courrier International, unde este şi animatoarea blogului său personal. Avînd o licenţă în literatură franceză a secolului XX şi una în Drept, ea lucrează la Paris din anul 2000, colaborînd de-a lungul timpului cu mai multe titluri din presa francofonă şi românofonă. Membră a Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, este deţinătoarea premiului Louise Weiss, 2006, pentru cel mai bun jurnalist european.

Mai multe