Cultivă-te cu ceea ce nu poți cultiva, Nespresso Festive Nordic
Există lucruri pe care le înțelegi doar privindu-le de aproape și există lucruri pe care le înțelegi doar privindu-le de departe. Detaliul se confruntă adesea cu perspectiva. Cafeaua, însă, este o excepție. Farmecul ei misterios poate fi revelat doar dacă ai deopotrivă experiențele apropierii și depărtării. Să simți boaba de cafea, să o miroși, să o guști, să privești atent cum devine picături de licoare ce cad înspumate, coregrafic aproape, în ceașcă – nu se poate uita imaginea aceea deja iconică din reclamele Nespresso! Picătura care desăvîrșește cafeaua și imediat replica ce consacră savoarea: Nespresso, what else?
Și de-odată, zoom out! Misterul strîns într-o boabă de cafea, crescută și prelucrată ca sub inspirații alchimice, capătă dimensiuni planetare. De unde vine? Unde se duce? Ce sensuri are? Boaba de cafea apare natural și se cultivă pe mari întinderi într-un spațiu geografic ce nu se depărtează mai mult de 1500 de kilometri de Ecuator, mai degrabă spre Sud și foarte puțin spre Nord. Negustorii de cafea îi spun the Bean Belt, căci acest spațiu natural al cafelei înconjoară globul ca o centură. Natura, în misterioasa ei înțelepciune, limitează aici ținutul cafelei. Dar oamenii răspund adesea în chip și mai misterios limitărilor naturii.
Te-ai aștepta, poate, că locuitorii din zona „centurii”, fiind cei care cultivă și prelucrează în primul rînd cafeaua, cei care o cunosc cel mai bine, să o și prețuiască cel mai mult, să-și lege obiceiurile sociale de ea. Ei bine, statisticile spun altceva. Cel mai puternic atașament față de cafea se găsește în cu totul altă parte a lumii. Mai exact în cel mai îndepărtat spațiu geografic cu putință de „centură”. Căci cea mai mare cantitate de cafea se consumă exact în partea cealaltă a lumii, în Nordul Europei. Clasamentul consumului de cafea pe țări este: 1. Finlanda (12 kg cafea/pers/an), 2. Norvegia (10 kg cafea/pers/an), 3. Islanda (9 kg cafea/pers/an), 4. Danemarca (8,7 kg cafea/pers/an), 5. Olanda (8,4 kg cafea/pers/an), 6. Suedia (8,2 kg cafea/pers/an). Și în afară de acestea, nici o altă țară nu consumă mai mult de 8 kg de cafea/pers/an.
Sociologii confirmă că puține culturi sînt mai impregnate de cafea precum cea scandinavă. Socializarea în formele ei de bază, cum ar fi cea în interiorul familiei sau cu prietenii apropiați, ori cea extinsă, în grupuri mai largi, ba chiar și scenariile ideale de relaxare și liniștire sînt de neconceput în spațiul nord-european fără cafea. Istoricii au, ca de obicei, explicații. Începînd cu secolul al XIX-lea, guvernele scandinave au luat măsuri aspre pentru oprirea consumului excesiv de băuturi alcoolice, așa că oameni au început să se orienteze spre cafea. Lingviștii atrag atenția asupra unui aspect interesant. În Scandinavia, în general, există două categorii de limbi: cele ale căror vorbitori se pot înțelege fără probleme între ei (cum ar fi suedeza, daneza și norvegiana) și cele ale căror vorbitori nu se pot înțelege între ei folosind propria limbă (finlandeza și islandeza sînt complet diferite de oricare alta), dar obiceiurile legate de cafea au denumiri uimitor de asemănătoare în tot Nordul. Pînă și teologii au ceva de raportat. În protestantismul nordic, din Islanda pînă în Finlanda, au apărut și s-au dezvoltat așa numitele Kirkekaffe, adică biserici în care enoriașii rămîn să bea împreună o cafea după liturghie – obicei atît de puternic înrădăcinat în aceste biserici încît nu puțini au vorbit chiar despre „un al treilea sacrament” legat de cafea.
Cînd vezi cît de puternic a influențat cafeaua cultura Nordului, nu poți să nu te întrebi, totuși, cum de cafeaua dă lovitura la mii de kilometri de locul în care crește, iar oamenii care o prețuiesc cel mai mult sînt exact cei care nu pot să o cultive? Descoperi, astfel, una dintre cele mai nobile predispoziții sufletești ale speciei noastre: ne place să ne lăsăm cultivați de ceea ce nu putem noi cultiva. O binecuvîntată plăcere omenească!
Și ca să înțelegeți mai bine ce vreau să spun, lasați-le încolo de explicații și de statistici. Închideți ochii și sorbiți o ceașcă din noua ediție limitată Nespresso Festive Nordic! Veți descoperi în aromele delicioase de Kvæfjordkake, considerat de către unii dintre norvegieni drept „cel mai bun tort din lume”, în notele de mure galbene sau în notele dulci, fructate ale celor 3 noi sortimente de cafea Nespresso, acel teritoriu liniștit și sigur, vast și prietenos, care este mereu deschis spre ceilalți, spre nou, spre lume...
Acest articol este susținut de Nespresso.