Cu Trump în dohyo 

28 mai 2019   Dileme on-line

Probabil mai țineți minte cum în urmă cu ceva timp, pe cînd Liviu Dragnea lansa instituția „premierului de probă”, a venit la București șeful guvernului japonez. Ghinion, pentru că noi tocmai îl schimbam pe al nostru, și lui Shinzo Abe nu i-a rămas decît să facă pe turistul prin București. A fost dus pe la Muzeul Satului, a fost servit cu cîteva sărmăluțe și în cele din urmă a fost condus la avion. Cu atît a rămas - și poate că i-a prins mai bine. Zilele trecute, a fost rîndul lui Shinzo Abe să fie gazdă. Venea în vizită la Tokyo însuși șeful cel mare din America, Donald Trump. Dar Trump nu a fost lăsat să se vînture singur pe străzi, a fost primit chiar și de împărat. Și unde credeți că l-a dus Shinzo Abe, ca să îi dea pe la nas o mostră de savoare japoneză? Fix la turneul de sumo Natsu Basho, aflat la ultima rundă! V-am zis eu și nu degeaba insist că sărbătoarea cireșilor înfloriți poate fi amînată și că sumo e de fapt Muzeul Satului japonez, dar nu unul de avarie, ci unul cît se poate de oficial, pus primul pe lista de must see a țării Soarelui Răsare! Mai mult, Trump a fost cel care i-a înmînat trofeul Cupa Împăratului surprinzătorului cîștigător al acestei ediții, un rikishi de rang inferior, Asanoyama, maegashira 8, care s-a impus în fața mult mai titraților yokozuna Kakuryu, ozeki Takayasu sau sekiwake Tochinoshin. Văzîndu-l pe Trump în public, cum se foia, întreba, se ițea ca să vadă mai bine luptele din dohyo, m-am întrebat dacă nu cumva și el se închipuia în ring, doar cu mawashi la brîu, eventual unul de culoare portocalie. Și dacă s-a visat astfel, cine să îi fi fost adversar? Pe Nancy Pelosi cred că și el, cu regret, ar exclude-o - femeile nu practică sumo. Să fie atunci Putin, fie și pentru un meci neoficial?

Dacă într-o săptămînă, un Trump în costum de sumo nu e de ajuns, ce spuneți de un șah într-o distilerie? S-a întîmplat în Scoția, la o fabrică de whisky. Legenda spune că peste drum de fabrică, a fost o mănăstire, ai cărei călugări aveau două pasiuni (pe lîngă marea lor vocație, desigur): șahul și făcutul whisky-ului. În sprijinul primei conexiuni, a fost dat ca exemplu un set de șah de acum 500 de ani. Pentru cea de-a doua, se pare că dovezile au fost băute, dar asta nu contează neapărat; în această privință, dacă e să conteze cu adevărat ceva, ar fi doar calitatea muncii moștenitorilor. Cert e că la concursul de șah de la distilerie (care, by the way, a scos și o ediție limitată de sticle de whisky cu temă șahistă, la 150 de lire sterline bucata) nu au apărut neica-nimeni: însuși campion mondial Magnus Carlsen, fostul campion mondial Viswanathan Anand, cel mai bun șahist asiatic Ding Liren și fostul șalanger la titlul suprem Sergei Karjakin. Din cauza aburilor din sala de joc, organizatorii au anunțat însă că clasamentul final nu se mai dă publicității.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 157 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 156 de data trecută: 1. Dxf6! gxf6 2. Cf7#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: captură YouTube/NattoSumo

Notă. Afirmația de mai sus că organizatorii au renunțat la clasamentul de la fabrica de whisky a fost o glumă (eventual neinspirată). De fapt, s-a jucat șah rapid, iar ordinea finală a fost Carlsen, Liren, Karjakin și Anand. În calitate de cîștigător, norvegianul a luat acasă ca premiu 250 de sticle de whisky (serios!).

Mai multe