Cu Anders Breivik la teatru

20 ianuarie 2012   Dileme on-line

Dramaturgul danez Christian Lollike este cunoscut pentru piesele sale incomode, pentru textele sale cu miză politică şi socială. Cel mai recent proiect al său e un spectacol care investighează cum ajuns Anders Behring Breivik, autorul atentatelor din 22 iulie 2011 de la Oslo şi de pe insula Utoja un criminal. Breivik a ucis atunci 77 de oameni – a fost, după propria depoziţie de la proces, un gest „sîngeros dar necesar”. Titlul piesei de teatru, Manifest 2083, se referă la textul de 1500 de pagini cu titlul 2083: Declaraţia de Independenţă a Europei pe care Breivik l-a scris şi l-a trimis prin poşta electronică înainte de atentat. Die Welt relatează pe larg despre această polemică. Din nou, e vorba despre corectitudine politică versus libertate de exprimare.

Într-un interviu acordat cotidianului danez Politiken Christian Lollike explică de ce a considerat necesar să scrie o piesă despre acest personaj. „Se poate întîmpla din nou. E vorba despre un anume mod de a gîndi care poate oricînd să provoace noi tragedii. Oameni ca aceştia ne pot influenţa imaginea de sine”.

Spectacolul nu a fost încă montat, dar protestele sînt deja în toi. Pînă şi colegii de breaslă îl condamnă. Directorul Norske Theater, Erik Ulfsby, e de părere că „argumentele sînt doar o scuză proastă ca să atragă şi mai multă atenţie asupra proiectului”. Pe de altă parte, Lollike este apărat de unul dintre liderii formaţiunii socialiste din parlamentul danez, Flemming Moller Mortensen. În calitate de membru al comisiei de cultură, ar fi putut să interzică acest spectacol, care urmează să se desfăşoare într-un teatru de stat. N-a făcut-o pentru că nu vrea să încalce libertatea artistică.

(Matei Martin)
 

Mai multe