Criza imigrației

9 mai 2015   Dileme on-line

ONU intenționează să aprobe zilele următoare o rezoluție pregătită de mai multe state UE, care ar permite Europei să folosească forța militară pentru o opri vasele traficanților de imigranți dinspre nordul Africii. Este unul dintre punctele discutate la summitul de urgență al liderilor europeni pe tema crizei imigrației. Ar permite însă și incursiuni pe teritoriul Libiei, pentru ca europenii să poate urmări și anihila traficanții. Inițiativa europenilor implică mai multe probleme legale, etice și diplomatice, sînt de părere experții.

Ca să obțină permisiunea pentru operațiuni, statele europene urmează să invoce Capitolul 7 din carta ONU, cel care autorizează folosirea forței militare.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini se va duce luni la New York la ONU pentru a pune la curent Consiliul de Securitate în privința rezoluției pregătite de europeni. Planul ar consta în lansarea unor lovituri militare contra traficanților care se ocupă de îmbarcarea și transportarea imigranților ilegali către sudul Uniunii Europene.

Potrivit acestui proiect, un stat membru al Uniunii ar avea dreptul să intercepteze traficanții de carne vie atît în Mediterana, în apele internaționale, cît și în apele teritoriale libiene. Dar va putea inclusiv descinde pe teritoriul libian pentru a-i urmări și anihila, a explicat un diplomat ONU citat de DPA.

Citiți și ascultați mai multe pe http://www.rfi.ro/societate-78171-imigratie-va-permite-onu-europei-sa-foloseasca-forta-militara-contra-traficantilor.

Mai multe