Criza ciocolatei

26 noiembrie 2010   Dileme on-line

Şi veştile despre ciocolată pot avea un gust amar. Potrivit unui raport publicat în The Independent, în 20 de ani preţul ciocolatei va creşte atît de mult, încît unii producători îl evaluează la preţul pe care îl are azi caviarul.

Cauzele sînt multiple, pornind de la schimbările climatice care afectează culturile de cacao (mare parte din producţia globală de cacao venind din vestul Africii) şi ajungînd la nemulţumirile financiare pe care le au agricultorii (se menţionează în raport că micii agricultori cîştigă doar 80 de cenţi pe zi ).

Chocolate: Worth its weight in gold? – este întrebarea de la care porneşte articolul, conchizînd că, după ultimele indicii, ciocolata va deveni mult prea scumpă pentru ca omul obişnuit să şi-o mai poată permite. Totuşi, dacă practicile din agricultură se vor schimba, iar micii agricultori se vor uni, formînd asociaţii puternice, criza ciocolatei va putea fi evitată. Dacă nu, plantaţiile de cacao vor fi înlocuite în timp de altele, mai sustenabile din punct de vedere financiar şi mai uşor de întreţinut, iar ciocolata va deveni, din cauza culturilor restînse, un produs de lux.

Mai multe