Crescuţi pentru a fi liberi. 12 poveşti din Europa de Est

30 octombrie 2019   Dileme on-line

„În 2018, la Praga, am prezentat un documentar radio, bazat pe o poveste petrecută în anii ’90, în România. Am primit două feluri de reacții: din Europa de Vest şi din cea de Est. Chiar atunci am avut intuiția proiectului, ca o dorință niciodată exprimată de a găsi căi de comunicare cu cei crescuți într-un mediu socio-istoric asemănător cu al meu. Mi-a devenit clar că împărțim o istorie comună, pentru care nu avem spații de discuție.” spune Maria Balabaş, iniţiatoarea Crescuți pentru a fi liberi, unul dintre proiectele speciale Radio România Cultural din 2019. Această dorinţă de a asculta şi de a cunoaşte poveşti personale ale Europei de Est a avut ecou şi 11 radiouri s-au alăturat iniţiativei. Împreună, documentarele radio crează o naraţiune proprie, deopotrivă nostalgică şi critică, recreând şi punând în discuţie o lume aproape dispărută, din care o întreagă generaţie şi-a preluat ideile despre libertate, individualitate, valori.       

„Generația noastră, marcată de migrație, este împărțită în cei care au plecat și cei care au rămas, și este definită de copilăria trăită aici, în haosul anilor 90. De sărăcia din perioada de tranziție, dar și de tot ce venea nou spre noi: filme americane, muzică britanică și pop culture de tot felul, pentru prima dată liber, fără cenzură.  În proiectul Crescuți pentru a fi liberi am intrat, alături de Maria, în primul rând pentru a mă dumiri eu, personal, dacă putem vorbi despre o generație comună a Europei de Est și ce îi definește pe tinerii din România care au crescut în democrație?’’, spune George Gîlea, cel care dezvoltă, împreună cu Maria proiectul. Pentru George devine importantă şi cunoaşterea altor şcoli de creaţie radiofonică, despre care, de altfel, ştim prea puţine şi crede că acum vom lua contact cu unele dintre cele mai creative minţi din domeniul radioului din această parte a Europei.  

Pe 9 noiembrie, Radio România Cultural organizează un eveniment dublu: la Sala Mică Arcub Gabroveni, de la ora 18, va avea loc audiţia cu public a documentarelor, dublată de transmisiunea live, la radio. În felul acesta, poveştile vor crea spaţiul comun necesar reflexiei asupra celor 30 de ani trecuţi de la căderea Zidului Berlinului. „A fost ideea lui George să facem o audiţie publică şi cred că ea devine din ce în ce mai necesară proiectului Crescuţi pentru a fi liberi, aproape simt că face parte din identitatea lui. Ascultăm împreună radio, ca pe vremuri, creăm o comunitate în jurul propriilor noastre istorii. Nici atunci, nici acum, nu eram şi nu suntem singur”, spune Maria Balabaş.

La această celebrare participă toate ţările implicate, iar documentarele radio vor fi difuzate în aceeaşi zi de fiecare post în parte, ceea ce înseamnă că ascultători radio din toate aceste ţări vor asculta în acelaşi timp poveştile acestei generaţii. Au răspuns şi au trimis creaţii radio originale Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Serbia, Ucraina, Lituania, Cehia, Germania şi Polonia. Radio România Cultural contribuie cu documentarul Vlad, despre care Maria Balabaş, autoarea lui spune: „Pe un ton confesiv şi auto-ironic pe alocuri, Vlad vorbeşte despre viaţa lui şi cred că în idealurile, dezamăgirile şi emoţiile lui, suntem atâţia care ne recunoaştem.”

Proiectul a fost prezentat şi în cadrul conferinţei Media 2020, unde a fost apreciat de Graham Ellis – Deputy director, BBC Radio. „Cred că este cea mai interesantă iniţiativă, pentru că putem asculta reflecțiile personale ale oamenilor despre ceea ce s-a întâmplat  în acea perioadă. Mai devreme spuneam că, pe când eram tânăr și era perioada comunistă,  nu mi-am imaginat niciodată că voi veni vreodată la București și voi susține un discurs ca cel de astăzi, pentru că în acea vreme, viețile noastre, ale celor din Vest și ale celor din Est erau atât de separate. Cred că acest proiect este o minunată oportunitate de a arăta cum viețile noastre s-au schimbat în bine.”

Ideea Crescuţi pentru a fi liberi. Poveşti din Europa Centrală şi de Est îi aparţine Mariei Balabaş şi este dezvoltată împreună cu George Gîlea, cu sprijinul Departamentului Relaţii Internaţionale Radio România.

Mai multe