Cosașu despre un impertinent, Voinescu despre OTV și multe altele

2 iulie 2010   Dileme on-line

Ne citiți online, citiți-ne și pe hîrtie!

Ce găsiți în numărul 334 al Dilemei Vechi: 

● Radu Cosașu îl dojenește calm pe un filozof francez care consideră campionatul mondial de fotbal ”o infamie politică, economică și socială”. Se numește Fabien Ollier și face aceste afirmații într-un interviu din Le Monde. Noi nu sîntem atît de calmi ca domnul Cosașu și i-am zice: ”Fabien, lasă-neeeee, lasă-neeee!!!”.

● Sever Voinescu scrie despre OTV, despre plăcerea ascunsă de a urmări acest post de televiziune. Dar atrage atenția că a urmări OTV nu echivalează cu aprobarea lui Dan Diaconescu: pentru mulți este un spectacolo sociologic, vrei să vezi cît de jos coboară, nu te poți abține. Va avea Dan Diaconescu succes în politică? Voinescu ne promite că va reveni cu un răspuns. 

● Dan C. Mihăilescu a fost la Banca Națională și s-a jucat printre lingourile de aur. Nu glumim. Citiți!

● Cristina Mogîldea a mers în satele românești din Basarabia de Sud, acum în Ucraina, și se întreabă cine mai locuiește acolo: români, moldoveni, ucrainieni. Pare a fi ceva de genul foști români, actuali moldoveni, ucrainieni în devenire. De reținut. 

● SOS Bucureşti şi Provincie. Andrei Pippidi scrie despre încă o stradă vulnerabilă din Bucureşti, Anton Pann. Străduţa aceasta făcea pe la 1900 legătura între două zone învecinate, dar diferite ca populaţie: burghezia românească şi evreii. Azi în această zonă din Bucureşti e multă sărăcie şi degradare. 

● Daniel Vighi reconstituie povestea impresionantă a unei clădiri din centrul istoric al Timşoarei. Azi rămasă doar un imobil ponosit cu geamuri dărăpănate.

● Simona Sora  scrie despre Jurnal de doliu al lui Roland Barthes, terminat cu şase luni înainte de accidentul în care Barthes şi-a pierdut viaţa. Sfîşierea provocată de moartea mamei sale devine şi o frisonantă premoniţie a propriei morţi. 

● Studierea literaturii universale în şcoală înseamnă mai mult decît o simplă materie. Mai ales dacă vrem să fim europeni. Cristian Hatu a realizat pentru Societatea Academică Română un studiu pe această temă.

Dilema veche îți dă de gîndit!

Mai multe