Competențele profesionale – ţinînd pasul cu schimbările din domeniul muncii

22 noiembrie 2017   Dileme on-line

Pentru a avea succes pe piața muncii de astăzi, care trece prin schimbări rapide, aveți nevoie de competențe. Iar competențele „statice” nu vor fi suficiente. Competențele voastre trebuie să evolueze în paralel cu schimbările din domeniul muncii, precum digitizarea, automatizarea și evoluțiile tehnologice. Învățarea pe tot parcursul vieții este cea mai bună modalitate de a ține pasul cu aceste provocări – atît pentru tineri, cît și pentru cei mai în vîrstă.

Oferta de formare din întreaga UE este imensă, însă lucrătorii și tinerii deseori nu o cunosc. Și, adesea, ei consideră că formarea profesională este ruda săracă a studiilor universitare. Această percepție nu ar putea fi mai departe de adevăr.

În Uniunea Europeană, 75% din absolvenții care termină un program de educație profesională își găsesc un loc de muncă în maximum trei ani, față de 63% din absolvenții învățămîntului general — un avantaj clar atunci cînd tinerii se confruntă în continuare cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă. De aceea, mi-am asumat misiunea de a demonstra că educația și formarea profesională duc la cariere interesante și pline de satisfacții – de la realizatori de filme la creatori de modă, de la piloți la asistenți medicali.

Cea de-a doua Săptămînă europeană a competențelor profesionale a Comisiei Europene (20-24 noiembrie) prezintă cele mai bune programe de EFP din Europa. Ne bazăm pe succesul răsunător al primei ediții, din 2016. Prin peste 1 000 de evenimente, vom pune în prim-plan o mulțime de oportunități și de experiențe din întreaga Europă și vom arăta că EFP și programele de ucenicie reprezintă o excelentă primă alegere. Căutați evenimentele sau activitățile organizate în zona în care vă aflați!

Facem chiar mai mult pentru ca EFP să fie o primă alegere veritabilă. Știm că milioane de studenți au beneficiat de pe urma programului Erasmus. Odată cu introducerea noului program ErasmusPro, studenții din învățămîntul profesional vor avea acum aceeași oportunitate transformatoare de a petrece mai mult timp în străinătate ca și colegii lor din învățămîntul universitar, pentru a dobîndi noi competențe, a învăța noi limbi străine și a cunoaște noi culturi.

Studenții au nevoie de competențe pentru a obține locuri de muncă, iar companiile au nevoie de competențele lor pentru a reuși. Trebuie să cunoaștem încă de astăzi competențele viitorului. Acest fapt este de mare urgență în sectoare inovatoare precum tehnologiile nepoluante și sursele regenerabile de energie, ca și în sectoare care înregistrează schimbări radicale, precum industria automobilelor. De aceea, am lansat „Planul de cooperare sectorială în materie de competențe”. Parteneriate conduse de reprezentanți ai industriei vor identifica necesitățile și tendințele în materie de competențe din sectorul lor de activitate. Angajatorii, angajații și instituțiile de formare vor lucra la elaborarea unor noi programe care să abordeze lacunele în materie de competențe. Prin aceasta, reunim autorități publice, companii și actori din societatea civilă care în mod normal nu ar lucra împreună. Am lansat cooperarea cu 12 industrii, de la producția de autoturisme la transportul maritim și de la construcții la turism – pentru a numi doar cîteva. Sperăm să extindem numărul acestora în viitor.

Europa înseamnă cooperare. Împreună putem aborda provocările și putem culege roadele unei lumi profesionale în schimbare. Pentru a ajuta oamenii să obțină locuri de muncă, companiile să concureze, economia să crească și societatea să prospere. Comisia depune eforturi pentru a asigura succesul în continuare al cooperării în materie de competențe. Însoțiți-ne în această călătorie!

Marianne Thyssen este comisar european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă.

Mai multe