Combaterea surselor de finanţare a terorismului

2 februarie 2016   Dileme on-line

Europenii încearcă să-şi coordoneze eforturile pentru a identifica şi stopa sursele de finanţare ale terorismului, şi mai ales ale Organizaţiei statul islamic. Uniunea Europeană urmează să propună marţi 2 februarie un întreg plan de acţiune în acest sens, iar la Roma are loc o reuniune ministerială anti-Daesh la care participă 23 de ţări precum şi reprezentanta diplomaţiei europene Federica Mogherini.

Ministrul de finanţe francez Michel Sapin a anunţat o întreagă serie de măsuri tehnice pentru identificarea circuitelor financiare suspecte.

Băncile vor trebui să semnaleze, de exemplu orice retragere de sume în lichid mai mare de zece mii de euro, pentru orice schimb valutarde peste o mie de euro va fi cerută prezentarea unui document de identitate, transferurile de capital vor fi mai bine supravegheate, vor fi luate măsuri împotriva comerţului ilicit cu bunuri culturale, va fi abolit treptat anonimatul în contextul multor tranzacţii bancare. A fost lansat şi un întreg apel la vigilenţă în direcţia multor instituţii bancare şi de altă natură. Toate aceste măsuri, precum şi altele, vor fi coroborate cu un control mai serios la frontiere precum şi cu organismele interguvernamentale care combat spălarea banilor necinstiţi.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe