Cocoșii galici și echipa lui Tom Degețel

23 septembrie 2015   Dileme on-line

Presa franceză de astăzi comentează pe larg meciul de diseară dintre Franţa şi România contînd pentru Cupa mondială de rugby care se desfăşoară în Anglia. Cum era de aşteptat, confraţii noştri din Hexagon pariază mai toţi pe Cocoşii galici. Puţini sînt cei care se tem de o surpriză diseară pe stadionul olimpic din Londra.Situl de ştiri sportive Rugbyrama avertizează din titlu: « Franţa-România, meciul care ar putea fi o capcană pentru Cocoşii galici ». În continuare, comentatorul notează: "Chiar dacă pe hîrtie meciul nu pare complicat, atenţie să nu cădem în capcana românilor aşa cum au căzut sud-africanii în cea a japonezilor sîmbăta trecută. Tricolorii francezi nu ar trebui să-i privească de sus pe români. Chiar dacă nu sînt decît pe locul 17 mondial, românii sînt denşi, sînt foarte solizi în luptele fizice" spune jucătorul din linia a treia franceză Fulgence Ouedraogo.

e de părere că de partea românilor "jucătorii cei mai periculoşi sînt probabil cei care joacà în cluburile vest-europene precum pilierul de la Castres Mihăiţă Lazăr sau linia a treia de la Colomiers şi căpitanul Stejarilor, Mihai Macovei". În finalul articolului său situl sportiv afirmă că "meciul de diseară o să fie bogat în eseuri chiar dacă nu va fi probabil cel mai frumos meci al acestui Mondial de rugby".

Colegii noştri de la redacţia în limba franceză de la RFI par a fi şi mai severi cu naţionala României. "Cît cîntăreşte ea în planeta rugby ?" se întreabă încă din titlu ziaristul. "Multă vreme foarte promiţător, XV Stejarilor face eforturi astăzi ca să existe în universul sportului cu balonul oval. Selecţionata condusà de Philippe Saint-André se înfruntă cu echipa lui Tom Degeţel din lumea rugbyului. România joacă mare la acest meci. Nu atît rezultatul contează cît atitudinea şi nivelul afişat pe teren. Ca să progreseze şi să ofere vizibilitate selecţionatei sale, XV Stejarilor trebuie să se confrunte cu echipe mari din rugby nu doar o dată la patru ani la Cupe mondiale. Și pentru ca selecţionate majore să accepte să joace cu ea, România trebuie să arate că merită acest lucru. Din păcate nu există bani în România pentru a-i scoate la liman pe jucătorii talentaţi. De aceea rugbyul românesc supravieţuieşte într-un soi de competiţie semiprofesionistă" mai notează RFI înainte de a termina comentariul pe o notă mai optimistă: "Solidaritatea şi experienţă, iată cele două baze fundamentale şi deloc de delăsat pentru a contraria echipa Franţei şi a redeveni un actor care să conteze pe planeta rugby".

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe