Coadă la șah

13 noiembrie 2016   Dileme on-line

S-a petrecut sîmbătă, și nu undeva într-o fostă republică sovietică, ci la New York. La un moment dat, coada era de peste 100 de oameni, toți încercînd să intre la cea de-a doua partidă a meciului dintre Magnus Carlsen și Serghei Karjakin.

Ce s-a întîmplat de fapt? La meci pot asista între 300 și 400 de persoane, astfel că organizatorii au limitat la 400 numărul de bilete vîndute pentru o partidă. Dar pe lîngă biletele pe bani, ei au mai dat și tichete gratuite pentru școli, instituții speciale sau organizații de caritate, tichete care puteau fi folosite în orice zi a meciului. Mulți dintre beneficiarii biletelor speciale s-au gîndit să le folosească sîmbătă. Așa a ajuns ca sala de la Fulton Market din Manhattan să fie neîncăpătoare chiar și pentru cei ce vrut măcar un loc în picioare.

Înghesuiala nu a meritat toți banii, și cea de-a doua partidă a meciului pentru titlul mondial (despre care am scris aici) terminîndu-se remiză, ca și prima confruntare. Pînă acum, Carlsen a adus partidele pe terenul preferat, dar în mod surprinzător, Karjakin nu refuză invitația și pare pregătit să lupte cu armele adversarului. Campionul norvegian are în continuare prima șansă în meci; sau, după vobele lui Garry Kasparov, “Karjakin e un jucător excelent, Carlsen e unul excepțional”.

Organizatorii s-au străduit să facă multă publicitate evenimentului. La fel și site-urile de specialitate care invită amatorii de șah din lumea întreagă să vadă înfruntarea online. La deschiderea oficială s-a lansat pînă și un stilou cu care cei doi jucători notează partidele. O notă de inedit e și absența de la New York a șefului federației internaționale de șah Kirsan Ilyumzhinov, aflat pe lista neagră a Trezoreriei americane pentru că ar fi făcut afaceri cu banca centrală a Siriei, aflată sub embargou internațional. Cu toate acestea, meciul de acum nu pare să aibă dramatismul meciurilor lui Carlsen cu Anand de acum doi, respectiv trei ani. Atunci se înfruntau două generații, indianul fiind deja o legendă, în vreme ce Carlsen era steaua în plină ascensiune a șahului modern. Meciului de la New York îi lipsește perspectiva unei detronări, a unui sfîrșit de epocă. Pe cînd Carlsen și Karjakin, indiferent de rezultat, vor mai juca mulți ani de acum înainte, probabil chiar și meciuri pentru titlul mondial. Carlsen - Karjakin este doar un meci din multele din epoca post-Anand.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 33 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 32 de săptămîna trecută: 1. Ta8! Txa8 (Nu merge 1… Nxa8 pentru că nebunul negru este legat) 2. Nxd5+ urmat de 3. Nxa8 și cîștigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: nyc2016.fide.com.

Mai multe