Clujul tinerilor

8 iunie 2015   Dileme on-line

250 de proiecte ale tinerilor pentru Cluj-Napoca a fost ideea cu care Grupul PONT a pus conceptul de bugetare participativă în contextul Cluj – Capitală Europeană a Tineretului și a cîștigat o finanțare din partea Fondului ONG. Bugetarea participativă, care implică cetățenii într-un proces de deliberare și decizie, e ceva ce Clujul a exersat și în 2013, cînd locuitorii cartierului Mănăștur au propus moduri în care să fie cheltuită o parte din bugetul municipiului. În 2014, PONT a invitat la implicare tinerii cu vîrste între 14 și 35 de ani din oraș.

După o perioadă de cercetare și recalibrare, traininguri, consultări cu ONG-urile locale și recrutări de facilitatori comunitari, tineri și ei, PONT a lansat, pe 16 decembrie 2014, platforma online cc.yourcluj.ro (Com’on Cluj-Napoca). Grupuri informale de maxim trei persoane puteau înscrie pînă la cinci inițiative. Pentru a promova ideea, PONT a distribuit prin oraș, inclusiv în cafenele, o bandă desenată în trei limbi (română, maghiară și engleză) care explica procesul de înscriere, a făcut un parteneriat cu inspectoratul școlar pentru a merge în licee și a plasat 140 de cutii pentru colectare de idei în școli și instituții culturale (au funcționat bine ca imagine, dar tinerii intrau mai degrabă direct pe platformă.)

Într-un final, 437 de idei au intrat în competiția de popularitate. În perioada 30 martie-15 aprilie, 18.782 de tineri au acordat 48.609 voturi. În top 20, sînt o inițiativă pentru multilingvism care propune, printre altele, instalarea de panouri bilingve la intrarea în oraș, dar și spectacole de dans, corzi și trambulină, poiuri, teatru itinerant, transformarea temporară a unor spații comerciale nefolosite în galerii de artă, o aplicație web care să creeze o „platformă de rugăciune online”, construirea unui parc pentru antrenamente sportive în centrul orașului, concursuri cu bicicleta.

Echipa de cinci persoane din organizație și 30 de facilitatori, dintre care numai șase au oferit consultanță pe tot parcursul procesului, au trebuit să facă față ritmului alert de lucru și numărului mare de inițiative și tineri implicați. „Am avut momente fluctuante,” spune Hanna Ugron, care coordonează proiectul din decembrie. „Am avut momente de maximă fericire și momente de descurajare. Faptul că au fost obiective atît de ambițioase a însemnat și că am tras foarte mult.” Privind în urmă, Hanna crede că încercarea de a antrena tineri din întregul oraș a fost una poate prea curajoasă și că ar fi fost indicat un început la nivel mai mic, cum ar fi o școală. Epuizantă a fost, spune ea, mai ales recalibrarea bugetelor odată cu finalizarea voturilor – votul a validat ideile, dar nu și bugetele.

Bugetul total solicitat al primelor 250 de inițiative a fost de 1.015.716,25 lei, mai mult de dublu față de cei 500.000 de lei (minus taxe) alocați de primăria orașului pentru proiect. După o optimizare a bugetelor, 115 inițiative vor putea beneficia de banii primăriei, urmînd ca PONT să încerce să găsească metode alternative de finanțare pentru celelalte idei (un cerc de donatori a adoptat deja două: antrenamente de box pentru tinerii din Pata Rît și creșterea notorietății pădurii Hoia-Baciu prin panouri informative și marcaje turistice). Pentru că nu s-a găsit nicio pîrghie de a vira bani din bugetul local direct către grupuri informale (o altă luptă dusă de organizatori), Fundația Comunitară Cluj, asistată de PONT, va împărți cîștigătorilor banii sub forma unor premii.

La sfîrșitul lui mai, PONT a făcut publică lista finală a inițiativelor care vor primi finanțare din bugetul local, urmând ca, de luna asta, Clujul dorit de tineri să înceapă să se întâmple.   
Proiectul “Buget Participativ de Tineret în Cluj2015, Capitala Europeană a Tineretului.” este implementat de Grupul PONT în parteneriat cu Federația SHARE Cluj‐Napoca și Primăria și Consiliul Local Cluj‐Napoca, finanţat prin granturile Spaţiului Economic European 2009 – 2013. Programul Fondul ONG în România.

Mai multe