Citeşte mai multe comics-uri!

27 septembrie 2010   Dileme on-line

- interviu cu Miloš JOVANOVIĆ -

Reviste multe şi mărunte. Unele ieşite prea repede, prea puţin, prea pe ascunselea. Una dintre ele se găseşte scanată în detaliu şi pe www.tatasitata.com, loc unde grafic designer-ul şi editorul de benzi desenate Miloš Jovanović le prezintă aproape gratis iubitorilor sceptici de Internet (şi nu numai) o parte din munca pe care a început-o pe hîrtie mai bine de un deceniu în urmă. Proaspătă, diversă şi nişată, ocazional ieftină, publicaţia Tata + Tata vorbeşte discret despre  schimbare desenată.

Este Ţîţă + Ţîţă, Tata + Tata sau Tata + Ţaţa? Care matematică vine mai corect?

Păi, de fiecare dată se schimbă. Depinde de stare. Acum e Ţîţă + Tata şi e despre homosexuali.

Dincolo de sugestii despre cum să ne mişcăm prin blogosferă, în interior am găsit reţeţe culinare despre „cum găteşti un bărbat” sau o „cafea seminală”... Este revista destinată exclusiv publicului feminin?

Deloc. 49 % din cititori au bancnote din Botswana în pantaloni (conform studiului nostru). Cred că 2 procente în plus din doamne vin pentru coperţile frumoase ale Sorinei Vazelina.

Cînd ţi-a venit ideea publicaţiei şi de ce şi pe hîrtie?

Ideea a venit cu trei zile înainte să apară numărul 0. Şi ideea era să fac o revistă pe bune. Et voilà!

Cumva te întorci la tipar prin tot ce faci aici poate şi pentru că spuneai cîndva că românii nu sînt flexibili la tipul tău de reclame / informaţie pe Internet?

Am început să tipăresc chestii din `95 şi de atunci pur şi simplu nu m-am mai oprit. Cîndva, prin `97, am avut prima apariţie în www. E acelaşi lucru. Nu ştiu de unde-aţi venit cu chestia despre inflexibilitatea românilor şi habar nu am cine mă citeşte.

Ai creat singura editură independentă şi alternativă de benzi desenate din România (www.hardcomics.ro). Avem publicul sănătos şi larg care să-ţi cumpere publicaţiile?

Acum e bine. O să vînd 500 de copii de Hardcomic noi în 12 luni. 400 în România. Tu să-mi spui dacă e suficient de bine.

Ce-a rămas după 100 TO WATCH, proiectul despre 100 de individualităţi româneşti care merită cunoscute şi care activează în mediile artistice, proiect în care ai fost selectat alături de Tom Wilson? Va exista ,,partea a doua”?

Nu anul acesta. Poate în 2012. Dar au mai fost şi alţi oameni în juriu. Mergeţi pe www.100towatch.ro pentru mai multe informaţii.

Ai colaborat şi cu Aooleu! Iarăşi, un mini ziar lunar (în tiraj prea limitat, din nou) plin cu desene şi caricaturi, proiect finanţat de Institutul Cultural Român şi spaţiu de exprimare pentru cîţiva dintre cei mai talentaţi artişti vizuali de la noi. Am răsfoit online trei dintre ediţii şi simt adieri de aroganţă. E ca şi cînd ce am în faţă nu e pentru mine. O combinaţie de criptic inconsistent cu parodie evidentă. E vreun scop în toată chestiunea sau pur şi simplu rămîn la ce am simţit prima dată - idei ambigue la comun pe banii statului?

Aooleu! e unul din proiectele mele. Şi din nou cu Tom Wilson. Şi cu 50 de artişti români. 6 numere pînă acum. 40 de magazine alese cu atenţie, galerii şi locuri din toată lumea au distribuit micul nostru ziar. Am ajuns în New York Times, WAD, pe Euronews. 200.000 de vizitatori pe site în 12 luni. Peste 1000 de cititori s-au înscris la newsletter-ul ziarului. Sîntem o bombă (acum în hibernare) şi este Made in RO. Citeşte mai multe comics-uri! Sînt trei locuri în Bucureşti unde îţi poţi cheltui banii: Jumătatea Plină, English Book Store şi Titanic Shop. Caută-le şi iubeşte-le!

Viitorul?

Vreau să fac un film.

a consemnat Vlad STOIAN

Mai multe