Cît costă să înregistrezi o marcă la OSIM?

23 august 2019   Dileme on-line

Înregistrarea unei mărci este operațiunea pe care trebuie să o facă orice persoană după ce și-a deschis o firmă pentru a se putea bucura de toate avantajele oferite de către deținerea unei mărci. Prin înregistrarea mărcii la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci), proprietarul firmei se asigură că nimeni altcineva nu va putea utiliza respectiva marcă.

Principalele avantaje oferite de înregistrarea unei mărci la OSIM

Avantajele oferite de înregistrarea unei mărci la OSIM sunt multiple, cîteva dintre acestea fiind:

  • Produsele sau serviciile oferite de o marcă înregistrată la OSIM nu pot fi contrafăcute. Datorită acestui lucru, firma care își desfășoară activitatea avînd marca înregistrată la OSIM se va diferenția pe piață și va atrage un număr mare de clienți.
  • Posibilitatea de a acționa în judecată alte firme care îți desfășoară activitatea utilizînd o marcă care este asemănătoare cu marca înregistrată la OSIM. Datorită acestui avantaj, cei care dețin o marcă înregistrată la OSIM vor îndeparta de pe piață concurența neloială.
  • Posibilitatea de a acorda altor firme sau persoane dreptul de a-și desfășura activitatea sub emblema mărcii înregistrate la OSIM.
  • Protejarea investițiilor necesare pentru promovarea mărcii și a produselor sau serviciilor desfășurate sub această marcă.
  • Recuperarea domeniului de Internet în cazul în care acesta este utilizat de către o persoana de rea-credință.
  • Recunoaștere la nivel național și internațional.
  • Posibilitatea de a obtine un anumit profit de pe urma inchirierii catre alte persoane a dreptului de a utiliza marca inregistrata la OSIM.

Care este procedura care trebuie întreprinsă pentru a înregistra o marcă la OSIM și cît costă înregistrarea acesteia?

Înainte de a prezenta care este procedura care trebuie întreprinsă pentru a putea înregistra o marcă la OSIM trebuie știut faptul că atît rezidenții, cît și nerezidenții care dețin o firmă au dreptul de a înregistra o marcă la OSIM. Spre deosebire de persoanele rezidente, cele care sînt nerezidente trebuie să desemneze un mandatar care să se ocupe de întreaga procedură care trebuie parcursă pentru înregistrarea unei mărci la OSIM. Spre deosebire de alte țări, în România înregistrarea unei mărci la OSIM nu este o procedură greu de realizat și nici foarte costisitoare. Pașii care trebuie parcurși pentru înregistrarea unei mărci la OSIM sînt următorii:

  • Completarea unei cereri care se poate descarcă de pe site-ul celor de la OSIM este primul pas care trebuie realizat.
  • Plata taxei pentru depunerea cererii în valoare de 47 lei și plata taxei pentru publicarea cererii, în valoare de 140 de lei pentru mărcile alb-negru și 466 de lei pentru mărcile color.
  • Descrierea detaliată a mărcii. În cadrul acestei descrieri trebuie prezentate produsele sau serviciile care vor fi realizate sub marca pe care doriți să o înregistrați. De asemenea, această descriere trebuie să conțină și o reprezentare tehnică a mărcii.
  • Achitarea unei taxe pentru examinarea în fond. Această taxa trebuie achitată în maxim 3 luni de la depunerea cererii pentru înregistrarea mărcii. Valoarea acestei taxe depinde de felul în care arata marca și de numarul de clase pentru care se solicită înregistrarea.

Concluzii

Înregistrarea unei mărci la OSIM nu este un proces foarte complicat și nici costisitor, însă implica necesitatea întocmirii unui dosar și așteptarea unei anumite perioade de timp. În cazul în care nu aveți timp pentru a întocmi și a depune acest dosar sau pur și simplu nu doriți să vă bateți capul cu așa ceva, puteți apela la o agenție de proprietate industrială. Specialiștii care lucrează în cadrul unei astfel de agenții vor face toate demersurile necesare pentru a înregistra marca astfel încît activitatea pe care doriți să o desfășurați să fie realizată în condiții de siguranță.

Mai multe