Cîştigătorii concursului de Reportaj cu Polonia pe fundal

10 decembrie 2013   Dileme on-line

Pentru concurs au fost primite în total 14 lucrări, dintre care 2 texte nu au fost înscrise în concurs, deoarece nu întruneau condiţiile prevăzute de regulamentul concursului. Dintre celelalte 12 texte rămase, participante la concurs, juriul, alcătuit din Mircea Vasilescu, redactor-şef al revistei Dilema veche, Andrei Manolescu, redactor-şef adjunct al revistei Dilema veche şi Luiza Săvescu, expert proiecte culturale la Institutul Polonez, a selectat 3 lucrări.

Premiul pentru cel mai bun reportaj se acordă domnului Radu Adrian Moldovan, pentru lucrarea intitulată Poloneza… tot română, dom’le…. Motivaţia deciziei juriului o constituie faptul că lucrarea conţine un episod de viaţă autentic, o experienţă personală trăită într-un mediu polonez, relatată într-un limbaj viu, cu umor, textul demonstrînd un foarte bun simţ al detaliilor.

Menţiunea I se acordă domnului Mihai Bursesc, pentru reportajul Am vizitat Polonia, cu gîndul, pentru relatarea unei experienţe personale ce trimite la o realitate generală.

Menţiunea a II-a se acordă domnului Iulian Bogdan Kilkus, pentru reportajul cu titlul Bydgoszcz, ul. Ignacego Łukasiewicza, 1 (telegrafic), pentru o relatare plină de autenticitate, creatoare de atmosferă.

Institutul Polonez din Bucureşti a decis acordarea unei menţiuni speciale domnului Iulius Ionescu, pentru lucrarea intitulată A chance to say Goodbye!, bucurîndu-se de faptul că organizarea concursului a trezit emoţii puternice autorului, care au condus la  evocarea plină de căldură şi sinceritate a unui moment din existenţa sa.

Lucrarea declarată cîştigătoare a Premiului concursului va fi publicată în revista Dilema veche (ediţia tipărită şi online), în numărul din 19 decembrie 2013. Atît această lucrare, cît şi lucrările declarate cîştigătoare ale menţiunii I, menţiunii a II-a şi menţiunii speciale vor fi recompensate cu premii constînd în cărţi şi albume de muzică poloneză.

Mai multe