Cioran citit în stradă de Dan Perjovschi
Pe 8 aprilie 2011, Emil Cioran, ar fi împlinit 100 de ani. Pentru a aduce un omagiu unic acestei personalităţi ce se revendică deopotrivă de la spaţiul românesc şi de la cel francez, Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Bucureşti propun un proiect artistic în premieră, prin care opera lui Cioran va deveni parte din spaţiul public bucureştean: Cioran citit în stradă de Dan Perjovschi. Dan Perjovschi, cea mai cunoscută marcă din arta românească vizuală, la nivel internaţional, este cel care va traduce grafic gîndirea şi textele lui Emil Cioran, pentru a le expune în faţa marelui public în spaţii care sunt folosite în mod obişnuit pentru campanile publicitare comerciale.
Inaugurarea proiectului va avea loc joi, 7 aprilie, la ora 18.30, cînd Dan Perjovschi va realiza un desen inedit pe peretele din spatele Institutului Francez, desen inspirat dintr-un citat reprezentativ pentru opera şi gîndirea lui Emil Cioran.
Cioran citit în stradă este primul demers de a integra o operă literară într-un proiect cultural stradal. Din cărţi şi de pe rafturile bibliotecilor, proza lui Emil Cioran ajunge în inima străzii, chiar în spaţiul dezumanizat unde se îmbulzesc locuitorii capitalei. 20 de citate selecţionate din întreaga operă a scriitorului vor putea fi citite în staţiile de metrou şi de autobuz, de la Gara de Nord pînă în Grozăveştiul studenţesc, de la Piaţa Universităţii la Biblioteca Centrală Universitară. Trecătorii se vor întîlni prin urmare, în drumurile lor cotidiene, cu aceste texte puternice, scurte, pline de impact, cu un Cioran esenţializat, expus într-un soi de « recipiente mici », de mostre semnificative pentru gîndirea acestui scriitor. Acest centenar este prilejul ideal pentru a redescoperi vitalitatea extraordinară a acestui scriitor, care nu merită să fie muzeificat, ci dimpotrivă adus în faţa cititorilor săi într-o întîlnire autentică, fie şi pentru un moment de lectură simplu şi efemer.
Provocarea nu a constat doar în a aduce o operă literară în spaţiul public, ci şi de a o reinterpreta printr-un alt filtru estetic. Artistul vizual căruia i-am lansat şi care a acceptat această provocare este Dan Perjovschi. Asocierea lui Dan Perjovschi cu acest proiect nu este una întîmplătoare. Ironia percutantă a textelor lui Emil Cioran găseşte un ecou contemporan viu în desenele epurate ale lui Dan Perjovschi. Proiectul reprezintă o premieră şi în creaţia lui Dan Perjovschi, care îşi integrează pentru prima oară lucrările în spaţiul public bucureştean.
« Le fait que la vie n’ait aucun sens est une raison de vivre, la seule du reste.»
Faptul că viaţa nu are nici un sens este singura raţiune de a trăi, singura de altfel.