Cioloş în Parlamentul UE, Cameron la Bucureşti

9 decembrie 2015   Dileme on-line

Comisiile reunite pentru afaceri europene au dat ieri aviz favorabil mandatului premierului Dacian Cioloş de a participa la reuniunea de iarnă a Consiliului European. După cum se ştie, premierul Cioloş a fost desemnat de preşedintele Iohannis să reprezinte România la acest Consiliu. Ce aduce nou o asemenea procedură în spaţiul nostru politic?

Dincolo de interpretările de natură strict politică sau partizană, evenimentul de ieri reprezintă un pas spre normalitate. Mai întîi de toate, un pas către internalizarea afacerilor europene, care reprezintă în primul rînd un element de politică internă, în legătură directă cu activitatea guvernului. În aceste condiţii, prezenţa şefului guvernului în faţa reprezentanţilor Parlamentului este normală, chiar dacă avizul este consultativ şi a fost dat doar de nişte comisii de afaceri europene, nu de plenul Camerelor. Asemenea avize parlamentare se dau în multe ţări , chiar dacă nu sînt obligatorii, cum ar fi cazul Olandei. Este foarte important că premierul a adus în faţa membrilor Parlamentului şi problema preşedinţiei române a Consiliului European, din 2019. Un moment important, care trebuie pregătit încă de pe acum.

Şi tot în legătură cu afacerile europene, astăzi vine la Bucureşti premierul britanic David Cameron, aflat în plină efervescenţă a negocierilor cu partenerii europeni în vederea unui compromis de natură a menţine Marea Britanie în Uniune.

Da, după consultările cu Sofia, iată-l pe prim-ministrul britanic la Bucureşti. Nucleul tare al discuţiilor cu România îl constituie, desigur, cerinţa Marii Britanii de a-i excepta pe angajaţii străini din Marea Britanie - atenţie, e vorba despre cetăţenii Uniunii Europene - de la primirea de beneficii sociale, pe o durată de cîţiva ani. Această cerinţă este împotriva tratetelor europene, care prevăd libera circulaţie a forţei de muncă în interiorul Uniunii, deci drepturi egale pentru toţi angajaţii, indiferent de ţara de origine, dacă vorbim de state membre.

Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro

Mai multe