Cîntec de amurg

30 ianuarie 2017   Dileme on-line

● Cîntec de amurg, 2015, r. Terence Davies. Urmăriţi filmul pe Cinemax în 3 decembrie 2016, ora 21,30. 

Sunset Song este primul volum al unei trilogii clasice a literaturii scoțiene, intitulată A Scots Quair, scrisă în anii 1930 de către Lewis Grassic Gibbon. Acest prim volum al trilogiei este socotit o capodoperă a literaturii scoțiene și se regăsește tot timpul pe locuri fruntașe în toate topurile cărții acestei fascinante țări.

Adaptarea cinematografică din 2014 nu este prima, dar este cea mai reușită dintre toate. Filmul, ca și cartea, urmărește prima parte a vieții lui Chris Guthrie, o țărancă inteligentă, tenace și frumoasă, din nord-estul Scoției. Destinul ei este dur: mama ei, brutalizată tot timpul de tatăl ei, se sinucide exasperată de repetatele ei sarcini nu înainte de a ucide ultimii doi născuți, alți doi frați ai ei mai mici sînt luați să fie crescuți de o mătușă, fratele ei mai mare, adevăratul ei sprijin în adolescență, fuge de acasă, iar tiranicul ei tată moare în cele din urmă, după ce ani în șir i-a făcut zile amare.

Rămasă singură, Chris Guthrie pare a-și regăsi echilibrul în dragostea frumoasă pe care o trăiește împreună cu Ewan Tavendale, un tînăr de aceeași condiție cu ea. Doar că vine Primul Război Mondial și totul se schimbă dramatic…

Poate că cel mai seducător lucru în acest film este felul în care regizorul Terence Davis face ca farmecul aspru al ruralului scoțian să rezoneze în destinele acestor fermieri, atașați de pămîntul lor. În această lume a muncii fizice și a disciplinei de fier, momentele lirice, în care țăranii cîntă la cîte o ocazie, sînt cu atît mai impresionante. În alt plan, filmul vorbește dramatic despre confruntarea dintre destinele individuale ale unor oameni deloc importanți la scara istoriei și destinul mare, al lumii întregi - faptul că pînă și această comunitate izolată este răvășită de evenimentele primului război mondial este explicabil pentru noi, acum, dar cît de inexplicabil părea totul acestor oameni, în final victime ale războiului, vom vedea în film. Chris Guthrie, însă, are un fel de a fi care o face să treacă prin toate fără să rateze, de fapt, nici o fărîmă de frumos și bine pe care o poate găsi în viața ei foarte grea. Un exemplu de viață, fără îndoială, dar și un prilej de reflecție… Personajul este foarte bine jucat de Agyness Deyn, o tînără englezioacă despre care se zice că îmbină foarte bine cariera de actriță cu cea de model. Pe podium n-am văzut-o niciodată, dar pe ecran este o prezență magnetică, fermecătoare.

De asemenea, pentru pasionații de limbă engleză, filmul produce delicii speciale, căci engleza țăranilor scoțieni are ceva misterios și simpatic, în același timp. Veți afla cum zic acești oameni „Pa!” la plecare - o să vă placă… Iar pentru pasionații de idei politice, merită spus că una dintre temele secundare ale filmului este forța de atracție a iluziei socialiste. (Publicitate)

Mai multe