Cine vine din urmă

7 noiembrie 2016   Dileme on-line

Din cînd în cînd, auzim de cîte un copil-minune. În șah, supratitlul a fost purtat de-a lungul timpului de Samuel Reshevski sau de Capablanca, sau mai de curînd de Fabiano Caruana, Serghei Karjakin sau de actualul campion mondial Magnus Carlsen. În general, copilul-minune are zece, maxim 14 ani și cîteva victorii la jucători cît de cît cunoscuți. În zilele noastre, în această categorie ar intra indianul Praggnanandhaa, despre care am scris aici.

Dar nu vă luați după exemplele ilustre de pînă acum. Mulți copii-minune fac furori o vreme, apoi, cu trecerea timpului, se așează cuminți în rînd cu jucătorii ceilalți sau chiar abandonează șahul. De fapt, jucătorii de top care nu au fost șahiști precoce sînt mai numeroși decît cei ce au dat semne de geniu încă de la grădiniță. Este firesc, e vorba aici nu doar de talent, ci și de îndeplinit multe alte condiții, personale sau sociale. Și este plauzibil ca abia juniorii care nu mai sînt copii să fi început să bifeze o bună parte din aceste condiții și să reprezinte într-adevăr valul următor de șahiști de vîrf.

În ultima listă Elo publicată de FIDE, primul loc la juniori este ocupat de un șahist din Ungaria, Richard Repport, cu un rating impresionant de 2730 de puncte. Repport are însă 20 de ani și se pregătește să iasă din categoria juniorilor. După el e chinezul Wei Yi, cu 2706, care e cu trei ani mai tînăr decît vecinul european. Urmează un polonez, Jan-Krzysztof Duda, americanul Jeffery Xiong, rușii Vladislav Artemiev, Grigoriy Oparin, Urii Eliseev și Daniil Dubov, un german, Matthias Bluebaum și olandezul Jorden van Foreest. Și cu asta am menționat de fapt top 10 juniori. Oricum, doar primii doi, Repport și Wei, depășesc bariera de 2700. Spre comparație, cel mai bun șahist din România, Constantin Lupulescu, are Elo 2609.

Dar vorbind de români, pe lista juniorilor, pe locul 24 în lume îl întîlnim pe Bogdan Deac, cu un rating de 2559. Nu acesta e însă numărul care îl distinge de toată mulțimea juniorilor, ci 2001, anul său de naștere. Nu există șahist născut în 2001 sau după care să fie mai bun decît Bogdan Deac, care totodată e și cel mai tînăr mare maestru din lume. Rămîne să și valorifice acest avantaj care se scurge secundă cu secundă, cum a reușit să facă altădată Florin Gheorghiu, campion mondial la juniori în anul 1963.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 32 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online "În alb și negru".

Soluția diagramei 31: 1. Tb8! Dxb8 2. Dxh4 și e mat imparabil.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: chessbase.com

Mai multe