Cine nu a auzit de Holocaust?

3 august 2015   Dileme on-line

Conform unui studiu realizat de Insitutul Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel, doar o treime dintre români știe că în România a fost Holocaust.

Majoritatea celor care au declarat că știu de Holocaustul românesc consideră principala vinovată Germania Nazistă și, mai puțin de un sfert dintre cei intervievați cred că Guvernul Mareșalului Antonescu este vinovat pentru existența Holocaustului în țara noastră. De altfel, mai mult de jumătate dintre respondenți îl consideră pe Mareșalul Antonescu un patriot și un bun strateg.

“Interesul românilor față de problema Holocaustului este încă destul de redus, doar 12% dintre cei intervievați declarîndu-se mult sau foarte mult interesați de subiect. De ce Holocaustul din România nu e bine cunoscut de populație?

Alexandru Florian, Directorul Institutului Ellie Wiesel, crede că e vorba despre neasumarea unor pete din istorie. «Sînt două mari neajunsuri pe care societatea românească nu a reușit să le depășească. Pe de o parte în sistemul educațional, la orele de istorie, tematica Holocaustului, decenii la rînd a fost cvazi-inexistentă. Începînd cu anii 2000, în manualele de istorie de clasa a șaptea, de clasa a unsprezecea,  a apărut subiectul exterminării populației evreiești, dar tratat într-o manieră destul de succintă. E vorba în principal de nesumare din cauza unor prejudecăți. Nu e numai cazul României, e cazul și al altor popoare, al altor țări. E foarte greu pentru mentalitatea publică a unui popor să-și asume petele negre. E foarte greu pentru societatea romnească să accepte că a existat o perioadă în care cei care s-au aflat la guvernare, s-au făcut vinovați de crime, de crime împotriva umanității, de anularea democrației”, spune Alexandru Florian. »”

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro.

Mai multe