Cînd greii părăsesc turneele

17 septembrie 2019   Dileme on-line

Mai adăst asupra celor două turnee despre care am scris săptămîna trecută, cel de sumo de la Tokyo și Cupa Mondială la șah din Hantî Mansiisk. În ambele cazuri, sînt de semnalat cel puțin cîte o întorsătură neașteptată. 

La Hantî Mansiisk, cum sugeram că se va întîmpla, reprezentanții României nu au trecut de prima rundă. Pîrligras a fost învins de Nisipeanu, iar Lupulescu, după un reviriment frumos, a pierdut la Kovalenko. Partea interesantă acum vine: în runda a doua, Nisipeanu l-a avut ca adversar pe americanul Hikaru Nakamura, unul dintre liderii mondiali, abonat constant la Top 10 pe lista Elo. Nisipeanu joacă acum pentru Germania, dar tot ca șahist de origine română e prezentat. Ei bine, el l-a eliminat pe Nakamura, după o partidă în care a sacrificat dama și l-a împins apoi pe american foarte aproape de zugzwang. Liviu Dieter Nisipeanu (44 de ani) a mai avut prestații bune în acest tip de turnee eliminatorii, cum a fost campionatul mondial din 1999, cînd a trecut de Șirov și Ivanciuk și a jucat finala cu Halifman. Dacă îl bătea atunci pe rus, acum puteam și noi spune că am avut un campion mondial la șah. Dar n-a fost să fie. Revenind la Hantî Mansiisk, în runda treia, Nisipeanu (Elo 2656) îl are ca adversar pe un alt rus, Peter Svidler, și acesta un șahist de top de 2700+. În prima întîlnire cei doi au remizat, iar azi urmează cea de-a doua partidă de șah clasic. 

De adăugat că nu doar Nakamura e printre greii care au părăsit deja Cupa Mondială 2019. Colegi de suferință cu el sînt și polonezul Wojtaszek, chinezul Bu, americanul Shankland și cehul Navara, toți cu Elo de peste 2700 de puncte. Miza turneului este calificarea în turneul candidaților rezervată celor doi finaliști ai Cupei.

În turneul Aki Basho de la Tokyo, lucrurile au mers bine o vreme pentru yokozuna Kakuryu (Mongolia). A cîștigat în primele patru runde, însă în cea de-a cincea a pierdut la noua stea a sumoului japonez, maegashira 2 Asanoyama (25 de ani). A fost ca un declic, însă negativ: Kakuryu a pierdut și următoarele trei partide, astfel că în runda a noua și-a anunțat retragerea din turneu. După retragerea lui Hakuho din runda a doua, în concurs nu a mai rămas niciun yokozuna.

Mai mult, nici cei cu rangul de ozeki, imediat următor, nu se simt mai bine. Takayasu nici nu a participat, iar Goeido și Tochinoshin au cîte trei, respectiv cinci înfrîngeri (din cele nouă runde de pînă acum). În acest context, turneul e condus la acest moment de Okinoumi și Meisei, doi rikishi cu rangul maegashira 8.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 173 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 172 de data trecută: 1. Df6 De5 2. Txg7+ Rh8 3. Dh6#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Liviu Dieter Nisipeanu a fost omul zilei după ce l-a învins pe Hikaru Nakamura în runda a doua a Cupei Mondiale la șah de la Hantî Mansiisk, Rusia, septembrie 2019. Sursa: Kirill Merkuryev, site-ul oficial.

Mai multe