Cînd Caissa nu mai zîmbește

2 ianuarie 2017   Dileme on-line

Scrisesem mai demult despre o versiune a jocului de șah în care se folosesc zarurile. În timp, am mai scris și despre cum se trag la sorți culorile pentru partida decisivă, finală, a anumitor concursuri. Adaug că a existat un meci în care cîștigătorul a fost desemnat la ruletă (Vasili Smîslov, care a jucat în 1983 cu Robert Hübner sferturile de finală ale campionatului mondial). Iar dacă ocrotitoarea șahului - pentru că există și așa ceva, o cheamă Caissa și e o nimfă din Tracia – nu îți mai zîmbește, poți să fii de două ori în plutonul de fruntaș dar niciodată pe locul 1.

Așa a pățit Magnus Carlsen săptămîna trecută la Doha, în Qatar, unde s-au jucat campionatele mondiale de blitz și șah rapid. A fost în grupul jucătorilor cu număr maxim de puncte și la blitz și la șah rapid, dar la criteriile de departajare a fost de fiecare dată depășit de alții. E mult spectacol dar și mult noroc în astfel de turnee, în care ai puțin timp de gîndire (15 minute plus 10 secunde per mutare la șah rapid sau trei minute plus două secunde per mutare la blitz), fapt pe care îl recunosc și proaspăt deveniții campioni.

„Am fost extrem de norocos”, a fost prima declarație după ce a devenit campion mondial la șah rapid a lui Vasili Ivanciuk. De exemplu, în runda a 14-a, cu Anand, cînd indianul a pierdut un cal într-o mutare. Sau în ultima rundă, cînd a cîștigat un final de nebuni de culori diferite, știut fiind că astfel de finaluri se încheie de obicei remiză. Dar să nu se înțeleagă că norocul te poate face campion la un asemenea nivel. Norocul poate face diferența, dar pînă la a o face, îți trebuie talent, rîvnă și experiență, pe care Ivanciuk le are din plin cînd vine vorba de șah.

Și astfel simpaticul și longevivul șahist ucrainean devine pentru a doua oară campion mondial, după titlul la blitz din 2007. În anul abia încheiat, Ivanciuk dispăruse o vreme de pe radarul competițiilor șahiste. După cum a explicat ulterior, în tot acest timp el a jucat în turnee de checkers (dame), vrînd să vadă “cum se comportă în competiții și jucătorii din alte sporturi”. Popularitatea lui Ivanciuk vine și din gesturile mici, precum cel de la Doha, din ultima rundă. Imediat ce și-a terminat partida și a devenit campion, el a fost filmat chibițînd un final de turn și nebun contra turn, la o altă masă de șah unde partida nu se încheiase. „Ce face Ivanciuk după ce cîștigă un campionat mondial”, au titrat admirativ jurnaliștii. „Dacă aș fi fost pus să îl aleg pe cel care m-ar fi detronat, l-aș fi ales pe Ivanciuk”, a spus și Carlsen, norvegianul fiind campionul din 2015, care însă anul acesta a luat doar bronzul, în vreme ce argintul i-a revenit rusului Alexander Grischuk.

Pe rețelele de socializare au fost surprinse două momente de la festivitatea de premiere, unul în care ucraineanul de 47 de ani își face apariția pe podium și celălalt în care Ivanciuk cade pe gânduri în timp ce asistența aplaudă și organizatorii împart medaliile.

Grischuk i-a luat apoi locul lui Carlsen în calitate de defending champion în open-ul de blitz. A avut un succes și mai mic decît norvegianul, nereușind să încheie în plutonul fruntaș. Aici au ajuns doar Carlsen și fostul său adversar din meciul de la New York, Serghei Karjakin. La criteriile de departajare însă, a avut cîștig de cauză rusul, care a jucat cu adversari care au strîns mai multe puncte în concurs decît adversarii lui Carlsen. O dulce răzbunare a lui Karjakin după înfrîngerea din noiembrie, susținută și de faptul că în partida directă de blitz din runda a 5-a l-a înfrînt pe Carlsen. Karjakin își adaugă astfel în palmares și acest trofeu suprem, după cel de șah rapid din 2012.

La feminin, campionatele au fost dominate de Ana Muzichuk, compatrioata lui Ivanciuk. Ea și-a spulberat competiția la șah rapid (a terminat cu un punct mai mult decît următoarea clasată, rusoaica Alexandra Kosteniuk), în vreme ce la blitz a avut un finish remarcabil de cinci victorii, care a scos-o in extremis, la o jumătate de punct, în fața Valentinei Gunina și Katerinei Lagno, ambele tot din Rusia. Un bun sfîrșit de an pentru războiul pe care ucrainenii îl poartă cu rușii, și nu doar pe tabla de șah.

E de menționat însă că la Doha nu a făcut deplasarea tot topul mondial al șahiștilor și șahistelor, chiar dacă premiul I, și la masculin (mixt) și la feminin era consistent, de 40.000 de dolari fiecare. Au lipsit de la băieți rusul Vladimir Kramnik și americanii Wesley So și Fabiano Caruana, în vreme ce de la fete nu a venit campioana mondială Hou Yifan.

Scriam la sfîrșitul cronologiei principalelor evenimente șahiste ale anului 2016 că încă nu putem trage linia definitiv întrucît încă nu se jucaseră campionatele de la Doha. Acum însă o putem face, și recapitulînd, pe 2016 avem următorii campioni mondiali la șah: 

Șah clasic

Șah rapid

Blitz

Masculin (mixt)

Magnus Carlsen (Norvegia)

Vasili Ivanchuk (Ucraina)

Serghei Karjakin (Rusia)

Feminin

Hou Yifan (China)

Ana Muzichuk (Ucraina)

Ana Muzichuk (Ucraina)


Față de 2014, cînd Carlsen apărea pe toate cele trei coloane din dreptul categoriei de la masculin, în acest an numele s-au diversificat. Pe de altă parte, meciul cu Karjakin pentru titlul mondial de la New York a fost mai strîns decît se anticipase. Cu alte cuvinte, se astupă în ultima perioadă distanța dintre Carlsen și „restul lumii”. Întrebarea care se pune este dacă norvegianul a început să joace în ultima vreme ceva mai slab sau adversarii lui au devenit mai puternici?  Vom vedea probabil în 2017.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 40 va fi publicată săptămîna viitoare, în cadrul rubricii online „În alb și negru”.

Soluția diagramei 39 de săptămîna trecută: 1… Dxg3! 2. fxg3 f2 și negrul transformă pionul în damă și cîștigă.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: twitter.com/almodiahki/ Vasili Ivanciuk la Doha, Qatar, decembrie 2016. 

Mai multe