Cinci contratenori și un violonist sîrb – povești legate de România

13 martie 2015   Dileme on-line

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sînt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: Cinci contratenori care va fi lansat în 16 martie și Journey East lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic.

Sînt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?

Cinci contratenori – și un român

Pentru că unul dintre cei cinci contratenori promovați de celebra casă de discuri Decca este românul (cel puțin de origine) Valer Săbăduș, care la 29 ani a ajuns să fie considerat unul dintre cei mai buni contratenori ai lumii. Are o voce rară, cu un timbru neobișnuit (contratenorii sînt bărbații care cîntă cu voce de femeie) – câți asemenea cîntăreți ați ascultat? Nu prea mulți, sînt sigură; și repertoriul pe care aceștia îl pot aborda este destul de restrîns, mai ales din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea cînd rolurile feminine erau interpretate de bărbați castrați, cu performanțe vocale, însă, uluitoare prin agilitate și versalitate.

Valer Săbăduș s-a născut în 1986 la Arad, într-o familie de muzicieni care a emigrat în 1981 în Germania, așa că tînărul cîntăreț a studiat la Hochschule fur Musik und Tanz din Munchen. La 23 ani, Valer Săbăduș se lansa pe orbita unei cariere internaționale care l-a purtat deja pe cele mai mari scene ale lumii și i-a adus mai multe premii ale industriei discografice europene: Echo în 2012 și ICMA în 2013. Pe discul Cinci contratenori, Valer Săbăduș interpretează două arii puțin cunoscute, cum de altfel sînt majoritatea de pe acest disc: una de Niccolo Jommelli și una de Christoph Willibald Gluck, cu o voce sigură și caldă, ce ar trebui măcar o dată-n viață ascultată.

Alături de Valer Săbăduș, pe discul Cinci contratenori evoluează croatul Max Emanuel Cencic (cunoscut și în România datorită participării sale la Festivalul Enescu 2013, alături de ansamblul care evoluează și pe acest disc, Armonia Atenea, dirijor George Petrou), spaniolul Xavier Sabata, ucraineanul Yuri Minenko și sud-coreeanul Vince Yi. Toți sînt tineri, foarte talentați, cu voci excepționale, cu o alură de artiști nonconformiști și cântă un repertoriu pe care altfel ai foarte rar șansa să-l asculți. 

Albumul poate fi ascultat în premieră românească la Radio România Muzical: luni, 16 martie, chiar în ziua lansării sale internaționale, de la ora 19.00; este inclus și în cadrul campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2015”. 

Nemanja Radulovic – un violonist ieșit din tipare

În 16 februarie a apărut și noul album al violonistului sîrb actualmente stabilit în Franța, Nemanja Radulovic. Journey East se intitulează acest disc care a cunoscut și o lansare în avanpremieră în Franța sub titlul “Carnets de voyage”, apărută în noiembrie 2014.

Acesta este un disc pe care-l recomand oricui iubește muzica bună, nu neapărat muzica clasică; un album care vorbește despre forța expresivă extraordinară a muzicii bine făcute; un album care te scoate din depresie și dă poftă de viață (deloc de neglijat după o iarnă așa de lungă și cu atît de multe viroze).

Și acest album are o legătură cu România, de fapt, nu doar una, ci două: Nemanja Radulovic este câștigătorul concursului “G. Enescu” – secțiunea vioară din 2001; și pe acest disc regăsim la track-ul 6 o piesă pe care producătorii o numesc tradițională sîrbă, dar care sună 100% românește.

Nemanja Radulovic împlinește anul acesta 30 ani; s-a născut la Niș, în Serbia și a emigrat în Franța în 1999. A studiat și în țara natală și la Paris, a înființat două ansambluri, printre care și Les Trilles du Diable care apare și pe discul Journey East. Cântă cu aceeași naturalețe și știință și un Concert de Sibelius, dar și muzică tradițională sârbă – el este un violonist pur-sânge, cu o alură nonconformistă pentru muzician clasic (puteți să-i admirați podoaba capilară!); el este un artist care știe să te facă să vibrezi și care știe să transmită o emoție specială. Acesta este, de fapt,  talentul muzicienilor care vin din estul Europei și care sînt rezervorul de talente pentru orchestrele și posturile de solist ale marilor scene din vest – trăirea aceasta care-i individualizează și care le aduce succesul. Așa este Nemanja Radulovic, ca și Patricia Kopacinskaja, născută în Republica Moldova sau Răzvan Stoica născut în România.

Așa cum îi spune și numele, „Journey East este un album care face o incursiune în lumea moștenirii muzicale sîrbe, în sens mai larg, balcanice, a lui Nemanja Radulovic. Întîlnim și hituri semnate de Brahms sau Dvorak, ca și piese tradiționale sîrbe sau teme din coloane sonore ale unor filme din Serbia, printre ele și una aparținînd lui Emir Kusturica. Este o lume vie și colorată pe acest album care cuprinde 15 piese scurte, potrivite de ascultat oricînd, dar mai ales ca însoțitor al unei zile agitate și obositoare. Sigur va face ca timpul să treacă mai repede...

Albumul poate fi ascultat și votat aici.

Cele două discuri prezentate sînt disponibile și în România, în magazinele de specialitate și pe site-urile www.emag.ro și www.getmusic.ro.

Mai multe