Cinci aspecte esențiale ale protejării sau reabilitării unei clădiri istorice și de ce merită făcută o astfel de investiție

23 mai 2016   Dileme on-line

Oricît de mult ne-ar face plăcere să nu fie așa, din păcate, trăim într-o țară în care valorile istorice nu sînt întreținute și nici corespunzător îngrijite. În acest caz nu este vorba doar despre obiectele de colecție, antichități sau opere de artă, ci și despre clădiri. Mai mult de atît, ele sînt în cel mai mare pericol, pentru că, de cele mai multe ori, proprietarii nici nu se îngrijesc de ele (iar statul nu are nici o lege prin care să îi oblige să facă asta). În fiecare oraș există clădiri vechi, uneori chiar monumente, care stau să pice și nimic nu se face pentru ca acestea să fie salvate.

Dar poate că tu vrei să fii altfel și, dacă ești proprietarul unei astfel de clădiri sau cunoști un proprietar dispus să repare, trebuie să știi că protejarea sau reabilitarea unei clădiri istorice nu este extrem de dificilă. Un astfel de proiect necesită o anumită investiție, însă această merită făcută, pentru că, în timp, poate aduce și profit. Așadar, iată de ce merită să investești în astfel de lucrări, daca nu ai făcut-o deja:

Eficiență energetică

Din păcate, clădirile vechi nu sînt făcute să mențină prea multă căldură, dar, dacă vrei să deschizi acolo un magazin sau să transformi imobilul în sediul unei asociații, trebuie să te îngrijești și de așa ceva. Iar acest lucru înseamnă o izolație termică foarte bună, dar și un sistem de încălzire modern. Nu este imposibil sa păstrezi aspectul original, pentru că izolația exterioară poate să arate exact ca pereții actuali, iar încălzirea se poate face prin pardoseală, fără să fie nevoie de montarea unor calorifere inestetice (cel puțin în acest context).

Protecția împotriva apei

Daca ai o clădire care nu este într-o stare foarte bună, trebuie să știi că, mai mult ca sigur, infiltrațiile de apă cauzează deteriorările aferente. După ce o reabilitezi, este necesar să treci la impermeabilizări, adică la aplicarea straturilor de hidroizolație atît la nivelul acoperișului, cît și la subsol, dacă este nevoie. Și operațiunile de protejare ale unei clădiri istorice ar trebui să aibă în vedere acest pas, pentru că o clădire care nu este hidroizolată bine are mai multe șanse de a fi supusă accidentelor.

Ferestrele și ușile

Legile de la noi nu îți permit să reabilitezi o clădire istorică decît cu obligația de a-i păstra design-ul original. În urmă cu ani de zile, acest lucru era mai dificil, pentru că materialele se găseau greu, iar procesul tehnologic de fabricare a unor ferestre sau uși identice era greoi și scump. Acum, chiar dacă termopanul nu este acceptat, tîmplăria din lemn a ajuns la un alt nivel de calitate, deci te poți descurca foarte bine și cu ea, fără să afectezi nici eficiența energetică a clădirii.

Interiorul și mobilierul

Nu ești obligat să păstrezi mobilierul original și, de obicei, acest lucru este imposibil, mai ales dacă clădirea nu a fost îngrijită. Pe de altă parte, dacă alegi totuși să mobilezi casă într-o manieră vintage sau chiar să aduci piese din perioada în care a fost construit imobilul, efectul ar putea fi unul spectaculos. Partea proastă este că ar costa mult și probabil că nu toată lumea ar avea și bani de așa ceva.

Echipamente electronice

Casa este clasică și trebuie să arate ca atare, dar asta nu înseamnă că trebuie să trecem la un stil de viață identic cu cel din secolul trecut. Deja am vorbit despre încălzirea din pardoseală, însă trebuie specificat că nici un aparat electronic nu ar trebui să lipsească, în ciuda aspectului care poate să pară un pic ciudat.

Cuvîntul-cheie ar trebui să fie, totuși, simbioza. Pentru că un imobil nu trebuie aibă un aspect vechi pe afară și unul high tech, futurist, în interior. Electronicele și electrocasnicele sînt bune, dar ele nu trebuie să atragă atenția mai mult decît arhitectura clădirii.

De ce merită să investești într-o clădire istorică

Dacă este protejată așa cum trebuie, o clădire istorică poate să fie mai rezistentă în timp decît una nouă. Acestea tind sa fie construite din materiale de o mai bună calitate, pentru că, în trecut, lucrările de mentenanță erau mult mai greu de realizat. Cu ajutorul tehnologiei moderne de construcție, un astfel de imobil poate să mai stea în picioare încă 100 de ani.

De asemenea, clădirile istorice au valoare prin persoanele care au locuit sau lucrat acolo. Acestea au fost construite de boieri sau de membri ai lumii intelectuale ale vremii, au fost vizitate de oameni celebri sau de nobili, fapt pentru care ele atrag și acum atenția publicului. Și, indiferent ce ai deschide în acea clădire, oamenii ar putea fi mai interesați să vină acolo decît într-o clădire de afaceri oarecare, tocmai datorită misterului pe care trecutul și personalitățile care au trecut pe acolo îl propun.

În plus, clădirile istorice le reamintesc oamenilor de trecutul orașului și de importanța acestuia. Cu cît o localitate este mai mare și mai veche, cu atît aceasta va avea mai multe clădiri care datează dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Unele sînt și mai vechi de atît, ceea ce arată că orașul a fost important și că în el s-au născut și au locuit personalitățile vremii. Există șanse ca imobilul să fi fost al unei unități de învățămînt sau printre primele sedii ale instituției, fiind astfel important pentru istoria locului sau chiar a regiunii.

O afacere nouă într-o clădire nouă ar putea să beneficieze de toate aceste avantaje și profitul ei să crească. Așa se întîmplă în întreaga lume și așa poate să fie și la noi, dar acest lucru necesită, totuși, o investiție. Una pe care mulți proprietari nu sînt dispuși să o facă, deși potențialul profit este pe măsură.

De aceea, vedem cum imobilele cu vechime dispar sau ajung într-o stare în care nu mai pot fi folosite. Da, poate să coste, dar merită. Dacă lucrezi cu cei mai buni din domeniu (pentru termo și hidroizolații se poate discuta cu Conduraru Grup din București, firma cu 15 ani vechime în piață), te poți asigura că lucrările realizate vor fi pe cît de calitative, pe atît de durabile și îți vor oferi șansa ca investiția realizată să se amortizeze într-o perioadă relativ mică.

Hidroizolații Conduraru - 15 ani de experiență!
SC Conduraru Grup Construct SRL
Str. Utiesului, nr. 15, sector 2, Bucureşti
Telefon: 0721.724.104 / 0756.724.104
office@hidroizolatii-conduraru.ro
www.hidroizolatii-conduraru.ro

Mai multe