China şi Statele Unite: rivalităţi şi eforturi diplomatice

8 iunie 2016   Dileme on-line

China şi Statele Unite încearcă să-şi depăşească numeroasele diveregenţe şi să-şi relanseze dialogul strategic. Ambele ţări au lansat un apel prin care îşi exprimă dorinţa de a fi mai degrabă "parteneri" decît "rivali". Contextul este însă tensionat de politica hegemonică a Beijing-ului în Marea Chinei de Sud. In paralel, Washington-ul îşi strînge parteneriatul cu India în contextul unei strategii americane de reechilibrare a influenţelor zona asiatică.

Este pentru a opta oară că responsabilii chinezi şi americani se reunesc în cadrul aşa-numitului "dialog strategic şi economic". Eşalonat pe două zile la Beijing, pe 6 şi 7 iunie, dialogul înseamnă o abordare a numeroase subiecte, de la tensiunile din Marea Chinei de sud la ameninţarea nucleară a Coreii de Nord, de la problemele ecologice la politica monetară a Beijing-ului, de la ameninţarea teroristă la drepturile omului.

Adevărul este însă că Statele Unite şi China se află într-un raport de rivalitate într-o regiune strategică pentru comerţul mondial. Beijing-ul revendică practic totalitatea Mării Chinei de Sud şi s-a lansat în vaste operaţiuni de militarizare a unor mici insule, revendicate de altfel şi de alte ţări. State riverane precum Vietnam, Filipine, Brunei sau Malaezia denunţă de mai multă vreme politica agresivă a Chinei şi mizează pe sprijin american şi internaţional pentru a-şi face auzită vocea. Autorităţile filipineze au sesizat chiar Curtea internaţională de justiţie de la Haga în vederea unui arbitraj care urmează să fie anunţat în perioada imediat următoare.

Citiți și ascultați mai multe pe rfi.ro

Mai multe