Chiaro, Scuro, Corto, treimea alchimică a cafelei Nespresso

23 aprilie 2019   Dileme on-line

Eleganța supremă este întîlnirea albului cu negrul! Nimic nu este mai rafinat, mai subtil, mai emoționant. Nu se întîlnesc culori, ci nemărginiri. Fizica ne spune că se întîlnește absența totală a culorii (negrul) cu prezența simultană a tuturor culorilor (albul). Nu este vorba de amestec, căci oricine poate crea griuri, ci de alăturare, de complementaritate, de potențare reciprocă. În modă, în filme, în fotografie, în toate artele vizuale, doar marii maeștri pot administra această aparentă simplitate care întrece în sensuri și complexitate orice altă combinație cromatică. De șase ani, maeștrii Nespresso lucrează la trecerea eleganței absolute din vizual în gust. Și au reușit: Barista Creations în trei sortimente (Chiaro, Scuro, Corto) este acea cafea care se împlinește la întîlnirea cu laptele.

Barista Creations este rezultatul unor studii ample ale relației dintre cafea și lapte. Uitați de banalul „caffe latte“ sau de obișnuitul cappuccino, pe care le pot face orice espressor. Nu orice cafea se poate împrieteni cu laptele. Maeștrii Nespresso au studiat obiceiuri de consum, au aprofundat rețete ale unor faimoși baristas, au experimentat procese de prăjire, măcinare și încapsulare a cafelelor de înaltă calitate aduse de pe plantații cu tradiție, au creat prototipuri. Iar deciziile finale au fost fericite pentru că s-au bazat nu doar pe cunoaștere și experiență, ci și pe talent și inspirație. Astfel, maeștrii Nespresso au creat cu minuție cafeaua de lux, catifelată și profundă, care se oferă întru aleasă potrivire laptelui proaspăt și revigorant.

Barista Creations Chiaro realizează armonia dintre cafea și lapte în cheie serenă. Textura mătăsoasă nu este amenințată de nici o stridență, amăreala și aciditatea sînt complet înlăturate, iar notele discrete de caramel și biscuiți consacră experiența deplină a echilibrului delicat. Inspirat de tradiția unor faimoși baristas din Brooklyn, Chiaro aduce liniște și evocă emoția descoperirii frumuseții clasice.

Barista Creations Scuro echilibrează cafeaua și laptele într-un amestec intens. Dacă aici cafeaua este „yin“, laptele este „yang“. O cafea poate fi intensă și cu lapte. Prejudecata după care laptele îmblînzește intensitatea gustului cafelei este contrazisă și iubitorii de cafea intensă vor putea descoperi că laptele adaugă noi valențe complexității gustului intens. Pentru Scuro, maeștrii Nespresso au fost atenți la experiența celor mai căutați baristas din Melbourne și au creat o cafea care, împreună cu laptele, induce bucuria dinamismului și a acțiunii.

Barista Creations Corto reușește să pună în evidență profilul aromatic al unei cafele bine prăjite și textura ei siropoasă, printr-un mix cu spuma de lapte. Gustul persistent de cafea robustă, plăcut amărui, rămîne nealterat, iar experiența consumului atinge noi culmi odată cu mîngîierea fină a laptelui. Corto se inspiră din rețetele de „Cortado“ create de baristas spanioli și provoacă sentimentul plenar al siguranței de sine, al încrederii.

Dar nu am face pe de-a-ntregul dreptate noii creații Nespresso dacă am discuta-o doar ca pe un nou fel de cafea. La cîtă experiență umană a fost investită în Barista Creations, noua cafea Nespresso depășește simplul rețetar de lux al cafelelor de top – aici este deja un pic de alchimie. Așa cum diferența dintre chimist și alchimist constă în aceea că primul urmărește crearea unui compus cu anumite proprietăți, iar al doilea urmărește ca prin ceea ce creează să se desăvîrșească spiritual investind în amestecuri nu doar cunoaștere, ci și propriul suflet, Barista Creations se referă nu doar la papilele gustului, ci și la emoție. Ceea ce seduce la Barista Creations este exact ceea ce nu poate fi pus în cuvinte, dar poate fi simțit cînd savurăm licoarea. Munca se desăvîrșește doar dacă produsul final are un halou de mister…

Vestea bună este că Barista Creations rămîn în gama permanentă Nespresso, iar membrilor Clubului Nespresso li se oferă MasterClasses în cadrul cărora își pot descoperi ei înșiși talentul de baristas. Așa cum cafeaua se desăvîrșește cu laptele, membrii Clubului Nespresso se pot ei înșiși desăvîrși în prepararea cafelei cu lapte. Vor afla, astfel, că experiența punerii împreună a cafelei și laptelui nu este doar amestecul dintre două băuturi, ci și o experiență a descoperirii de sine. La acestea se vor alătura, în mod natural, cunoștințe despre originile cafelei și profilul aromatic specific fiecărui sortiment sau rețete de cafea dedicate, totul pus, bineînțeles, sub experiența multisenzorială proprie.

Mai multe