Chessman 79

9 iulie 2019   Dileme on-line

Comoara uitată sau neștiută din podul bunicilor nu e doar o poveste. Am auzit de oameni care chiar au descoperit pe acolo acțiuni originare la Apple sau un tablou valoros. Recent, o astfel de întîmplare a scos la iveală o piesă de șah cumpărată cu cinci lire sterline, dar care s-a vîndut cu 735.000 de lire - echivalentul a peste 820.000 de euro.

Este vorba de un colecționar care a cumpărat piesa în 1964, aparent fără să îi știe adevărata valoare. Abia după ce proprietarul a murit și rudele au luat-o din sertarul în care zăcea și au dus-o la un evaluator, piesa s-a dovedit a fi, cu cea mai mare probabilitate, un turn din vestitul set de șah cunoscut sub numele de colecția Lewis.

Piesele Lewis provin dintr-un atelier norvegian din Trondheim din secolul XII. Au fost descoperite în 1831 pe o insulă cu același nume din arhipeleagul scoțian al Hebridelor și au devenit faimoase pentru vechimea și frumusețea lor. În total erau 93 de piese Lewis, 78 de la patru seturi de șah, 14 puluri de table și o cataramă de centură. Turnul descoperit recent ar fi așadar a 79-a piesă de șah, astfel că, pentru a fi complete, celor patru seturi le mai lipsesc acum, în afara unor pioni, doar un cal și patru turnuri.

Înaltă de 8,8 cm., tura din sertar e reprezentată, ca și semenele sale, de un războinic cu o sabie în mîna dreaptă și un scut în mînă stîngă. Aceleași detalii care au făcut setul faimos pot fi regăsite și la ea. Sculptura fusese etichetată de colecționarul din 1964 drept ”Piesă de șah antică din fildeș de morsă”.

Dar valoarea turnului regăsit al colecției Lewis nu e doar una estetică. El, împreună cu celelalte piese Lewis, atestă că șahul era practicat în nordul Europei cel puțin din al doilea mileniu după Hristos. În sud, mărturiile provin dintr-o perioadă și mai îndepărtată. La 1061, Sfîntul Petre Damian din ordinul benedictin îl denunța pe episcopul de Florența că joacă șah - practică asociată pe atunci jocurilor de noroc. Dar episcopul s-a apărat, spunînd că șahul presupune pricepere și talent, ”spre deosebire de alte jocuri”.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 163 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 162 de data trecută: 1… Txh2+! 2. Rxh2 Dh4+ 3. Rg2 Nh3+ 4. Rf3 (4. Rh2 Nxf1#) Dg4#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Turnul antic de șah vîndut la licitație cu 735.000 de lire sterline. Sursa: Sotheby’s.

Mai multe