Cele mai frumoase cărți, anunțate printr-o expoziție-spectacol

27 octombrie 2017   Dileme on-line

Cele mai frumoase cărți din România, unicul proiect cultural din România destinat designului de carte, și-a desemnat cîștigătorii printr-o expoziție spectacol la care au participat designeri de carte, reprezentanți ai editurilor, jurnaliști și entuziaști ai cărții. Evenimentul a avut loc pe 25 octombrie, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București, unde au fost anunțați cîștigătorii celor 10 premii ale ediției 2017. Proiectul este organizat de Asociația pentru Performanță și Cultură. Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și va fi deschisă pînă pe 12 noiembrie.

Dacă am trecut prin experiența unei lecturi de suflet, este și datorită designerului de carte. Pentru că înainte să ne provoace mintea, o carte, în primul rînd, ne incită vizual. O savurăm de la copertă, traversînd pagini și ilustrații, ușor de citit și cu mesaje puternic integrate. Mesajul proiectului nostru este că cei care ne oferă acest lucru la rang de artă, și încă nu sînt apreciați la adevărata valoare, sînt designerii de carte. O profesie complexă, ce merită iubită și promovată și peste granițe”, a declarat Mihaela Raluca Tudor, PR Manager al proiectului. 

Programul de vizitare este de miercuri, pînă duminică, 10 – 18. Expoziția face parte din proiectul Cele Mai Frumoase Cărți – concurs național de design de carte 2017, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

10 premii pentru cele mai frumoase cărți

În cadrul evenimentului au fost dezvăluite premiile Concursului național de design de carte Cele mai frumoase cărți din România, aflat la ediția a şasea. 

Marele Premiu a fost acordat anul acesta cărții Sfaturi pentru fetițe, de Mark Twain. Designul aparține Faber Studio , artiștilor Adelina Butnaru, Radu Manelici și Dinu Dumbrăvician.

Abordare modernă a textului unui autor clasic – Mark Twain, cu un stil clar definit, cartea își clarifică încă de la copertă orientarea evidentă „genderless”, în distanțare față de titlul înșelător „sfaturi pentru fetițe”. 

Un alt fel de ilustrație pentru copii, o carte simplă în desen, dar bogată în texturi, în 3 culori, cu un tipar perfect, colțuroasă în desen, dar cu un caracter typeface prietenos. O carte care întoarce pagina și schimbă registrul, un design de carte care susține în mod intim spiritul textului, care dă ritm lecturii și mizează pe „elementul-surpriză” la fiecare nivel de concepție și execuție.

O carte pentru cei mici care a întrunit instant unanimitatea membrilor juriului pentru acordarea Marelui premiu. 

În această ediție juriul a acordat și un nou premiu important: Premiul pentru Carte de artă, care a fost acordat cărții O amintire făcută bine, de Andrada Istrate, Puiu Lățea și Nicu Ilfoveanu. Designul le aparține Otiliei Mihalcea și lui Nicu Ilfoveanu. Volumul a fost editat de Asociația pentru Artă Ilfoveanu. 

Cartea are un design subtil, misterios, dar clar în același timp este o carte prezentă prin fiecare detaliu; indicii care-ți descifrează un conținut, o experiență.

Are un concept unitar care se susține prin cele două caiete, legate prin coperta desfășurată tip leporello. Materialitatea cărții este echilibrată și prin formatul ales, combinațiile de hîrtii, fiind susținută prin bunele reproduceri ale excelentelor fotografiilor alb negru.

O carte matură, fără artificii, controlează toate elementele de design, de la raportul texte – imagini – layout, pînă la materializarea în carte-obiect. 

În această ediție juriul a acordat și alte două noi distincții: Premiul pentru carte de fotografie și Premiul pentru Design de colecție, pe de o parte pentru a încuraja folosirea cărții drept mediu de expresie, iar pe de alta, pentru a promova importanța designului de carte în cazul cărților de tiraj mare. Premiul pentru tînăr designer este acordat de ICR și Centrul Național al Cărții și constă în susținerea unei deplasări și participarea unui artist la programul unui tîrg internațional de carte în străinătate. Cărțile selectate vor face parte dintr-o expoziție itinerantă în țară și în străinătate și, de asemenea, vor reprezenta România în competiția internațională de design de carte Best Book Design from All Over the World, Leipzig 2018. 

În total, anul acesta au intrat în competiție 220 de cărți, dintre care 50 au fost selectate pentru finala competiției, în urma căreia 10 au fost alese cîștigătoare. 

Membrii juriului au fost: Lysiane Bollenbach (autor, designer grafic, director artistic și artist vizual), Alina Șerban (editor, curator), Timotei Nădășan (designer, artist, editor), Anca Adina Cojocaru (designer, artist), Alexe Popescu (designer grafic), Ramona Chirica (curator de ilustrație) și Patricia Teodorescu (artist vizual). 

Lista integrală a premiilor poate fi consultată aici http://celemaifrumoasecarti.ro/concurs/

Mai multe